
Filipinler Çalışma Bakanı Silvestre Bello, bugün yaptığı açıklamada Başkan Rodrigo Duterte’nin ülkenin sağlık çalışanlarının görevlendirme yasağının kaldırılmasını onayladığını söyledi.
Reuters’ın bildirdiğine göre bu karar binlerce hemşirenin yurtdışında iş bulmasının önünü açarken Çalışma Bakanı; “Başkan, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik görevlendirilme yasağının kaldırılmasını onayladı” dedi.
Koronavirüsün ülkede yayılmasının yavaşladığını ve koşulların iyileştiğini, böylece hükümetin sağlık çalışanlarının gitmesine izin verebileceğini söyleyen Bello, Filipinler’de pandemiyle yurt içinde savaşmaya devam edecek yeterli sayıda tıp uzmanının olmasını sağlamak için her yıl sadece 5.000 sağlık çalışanının ülkeden ayrılmasına izin verileceğini de ekledi.
Bu noktada Filipinler’in Güneydoğu Asya’da ikinci en yüksek COVID-19 vakasına ve ölüm sayısına sahip olduğu ancak günlük vaka sayıları ve ölüm oranlarının düştüğü bilgisi verildi.
Öte yandan Nisan ayında hükümet, ülkede koronavirüs kriziyle mücadele etmeleri gerektiğini söyleyerek hemşirelerin, doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının evden ayrılmasını yasakladı.
Reuters’in Eylül ayında bildirdiğine göre, kendilerine “priso-nurses” diyen binlerce sağlık çalışanı, hükümete yurtdışında iş bulmalarına izin vermesi için başvuruda bulundu. Hemşireler Filipinler’de eksik maaş aldıklarını, yeterince takdir edilmediklerini ve korunmadıklarını öne sürdü.
Diğer taraftan Filipinler Merkez Bankası bu hafta ekonomiyi desteklemek için beşinci faiz indirimini yaparken ülkenin Asya’nın en kötü ekonomik performansı olacağı söylendi.
Halihazırda Asya’daki en kötü Covid-19 salgınlarından birinin vurduğu Filipinler, bunun yanında son haftalarda çok sayıda fırtınaya maruz kaldı.
Filipinler’in Ulusal Ekonomi ve Kalkınma Otoritesi (NEDA), beş tayfun ülkenin en sanayileşmiş bölgelerini harap ettiğinden, tahmini 90 milyar peso (1,8 milyar ABD doları) kaybın gerçekleştiğini tahmin etti.
Hükümet, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYİH) yüzde 0,15’lik bir düşüş tahmin ederken Güneydoğu Asya ülkesinin GSYİH’si, bir önceki çeyrekte %16,9’luk daralmanın ardından üçüncü çeyrekte yıllık %11,5 daraldı.
Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, yakın zamana kadar bölgenin en umut verici ekonomilerinden biri olan Filipinler’in şu anda en büyük büyüme düşüşünü yaşayacağı tahmin ediliyor.
Geçen ay yayımlanan raporunda IMF, önceki yıllık bazda %3,6’lık daralma tahminini artırmış, 2019 ile 2025 arasında Filipinler’in salgın öncesi tahmininden %13 düşüş yaşayacağını öngörmüştü. Bu da dünyanın en kötü büyüme tahmini temsil etmişti.