
Bu zamana kadar yaşamış olduğumuz bu muhteşem gezegenin bilinen ya da görülen güzelliklerinden bahsettik. Dünyanın en lüks su altı otelleri gibi sıra dışı projeler inşa edildi ve halen daha bu tarz yapıları oluşturulmaya devam ediyoruz. Ancak bazılarımız bu ilgi çeken eşsiz güzelliklerden sıkılmış olabilir ya da bu harika manzaraya bir de dünya dışından bakmak isteyebilir.
İşte bu nedenle Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency) ya da kısaltılmış ismiyle ESA, geçmişten bugüne kadar hayaliyle yaşamış olduğumuz bir rüyayı gerçeğe dönüştürüyor. ilk önce hangi ülkenin Ay’a yolculuk gerçekleştirdiği halen daha muamma olmaya devam etse de ESA’nın Moon Village (Ay Köyü) isimli uluslararası “Ay Şehri” projesiyle bu tartışmaların önüne geçeceğe benziyor. Çok değil, kısa bir süre sonra günümüzde yaşayan birçok insan Ay’da konaklayıp Dünya’nın güzelliklerine bir de oradan şahitlik edebilecekler. İnsanlık tarihinin en pahalı projeleri arasında yer alacak olan bu Ay Köyü’nün nasıl inşa edileceğine, maliyetinin ne kadar olacağına ve ne zaman gerçekleşeceğine dilerseniz birlikte göz atalım.
İşte karşınızda ESA için küçük insanlık için dev adımın gelişim süreci:
ESA Tarafından Ay’da Konumlandırılacak Bu Köy Nasıl İnşa Edilecek?
Bu haber kulağa biraz tuhaf geliyor olsa da proje kesinlikle gerçek. Geçmişte herkes için bir rüyadan ibaret olan, Dünya’dan çok ama çok uzakta inşa edilecek evler ve konutlar artık gerçeğe dönüştürülüyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın gerçekleştirmek istediği planlar bu doğrultuda ilerliyor. Ajans’ın genel müdürü Johann Dietrich Woerner, 3D yazıcı teknolojilerinin Ay’da bir köy kurmaya yardımcı olacak kaynakları sayesinde oldukça gerçekçi planları olduğunu belirtti. Köydeki konutların inşasına 2017 yılında başlanacağını belirten Woerner, 3D yazıcı teknolojisinin Ay’ın yüzeyinden yararlanarak bir inşaat oluşturmak için en iyi yol olduğunu da sözlerine ekledi.
Rüya Projenin Maliyeti Ne Kadar Olacak?
Ay’a yolculuk ve hatta konaklama planları, 2016 yılında tamamlanması beklenen inanılmaz Dubai projeleri ya da NASA’nın her yıl milyar dolar harcamış olduğu Mars görevleri kadar yüksek bir rakama mal olmayacak. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) 150 milyar dolarlık bütçeye mal olarak en pahalı projeler arasındaki yerini korurken, ESA 2016 yılı için bu projeye sadece 5.25 milyar Euro ayırdığını ve önümüzdeki sene içinse 4.4 milyar Euro’nun yeterli olacağını savunuyor. Woernier bu efsanevi proje ile ilgili açıklamasında, uzayın pahalı bir yer olmadığını da belirtiyor.
Ay’a Yolculuklar Ne Zaman Başlayacak?
Rüya projenin inşasında 200 bilim adamı, mühendis ve endüstri uzmanları yer alacak. Ayrıca astronotların da bulunacağı Ay Köyü projesine en geç beş yıl içerisinde başlanacağı belirtiliyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bildirdiğine göre, Ay’da yer alacak bu Uluslararası Sempozyum’un 2030 yılına kadar tamamlanacağı söyleniyor. 2020 yılından daha önce başlanılacak bu proje için öncelikle robotlar gönderilip inşa edilen bu yapılarda yaşayacaklar. Birkaç yıl sonra ise bu köy ilk sakinlerini ağırlayacak. 2013 yılında ESA, Ay merkezli yapı teknolojileri için bir ekip kurup bu durumu test etmeye başlamıştı. Şimdi ise bu çılgın hayal tamamıyla gerçeğe dönüyor.
Ay’a yolcu kalmasın… Dünya’nın daha keşfedilmeyi bekleyen birçok yeri dururken, hayalleriyle yaşamış olduğumuz bir proje yakın tarihte gerçeğe dönüşüyor. 10 ila 15 yıl içerisinde tamamlanacağı ve ilk ziyaretçilerini ağırlayacağı beklenilen Ay Köy, daha şimdiden dünya genelinde fazlasıyla merak uyandırmayı başardı. Peki, sizler de gerçekten “mehtaba çıkmak” ister miydiniz?