
Üçüncü çeyrekteki GSYİH düşüşüyle resesyona giren Endonezya ekonomisi için endişeler sürüyor. Açıklanan ithalat ve ihracat verileri de bu durumu destekledi.
Ülkenin istatistik ofisi BPS tarafından açıklanan veriler üzerine görüş bildiren ING Ekonomisti Nicholas Mapa, Endonezya’nın ihracat ve ithalatının Ekim ayında yeniden daraldığını ancak ithalattaki serbest düşüşün endişe verici hale geldiğini söyledi.
Ülkede ihracat Ekim ayında yüzde 3,3 azalırken ithalatın yüzde 26,9 düşmesine atıfta bulundu. İhracatın beklenenden az daralsa da yüzde 26,9’luk ithalat düşüşünün ortalama yüzde 18,9’luk tahminden çok daha sert olduğunu belirtti.
Mapa’ya göre halen devam eden salgının neden olduğu cansız küresel talep ihracatı zayıf tutarken, yavaşlayan iç ekonomik aktivite ithalatta daha hızlı düşüşe yol açtı.
Ekim ayındaki ticaret hareketi, 3,6 milyar dolara yükselen ticaret fazlasında keskin bir artışla sonuçlandı ve yılbaşından bugüne kadarki fazlayı 17,1 milyar dolara yükseltti.
Bununla birlikte ekonomist, hafta sonu imzalanan kapsamlı ticaret anlaşmasının bölgesel ve küresel ticarette toparlanmanın iyimserliğini artıracağını ancak salgının bunu baskılayacağını dile getirdi.
Özellikle ‘omnibus yasası’ yabancı yatırımcıları bu sektörü desteklemek için iş kurmaya çekmede başarılı olursa, Endonezya’nın ihracat faaliyetinde hafif bir artış bekleyebileceklerini ekledi. Bu arada ithalat talebinin, ekonomik aktivite tekrar yüksek vitese geçene kadar yumuşak kalabileceğini ve bunun da yakın vadede aylarca ek ticaret fazlası anlamına gelebileceğini aktardı.
Çok yıllık yüksek ticaret fazlasının, rupinin yakın zamandaki değerlenme döngüsünü destekleyeceğini ve yakın vadede para biriminin istikrar sağlamasına yardımcı olacağını bildirdi.
Ticaret rakamlarının ortadan kalkmasıyla, yatırımcıların dikkatlerini Perşembe günü yapılacak olan Endonezya Merkez Bankası politika toplantısına çevireceğini söyleyen Mapa, şöyle devam etti: “Ticaret fazlası Endonezya’nın dış konumu için faydalı olacak ve Endonezya rupisinin daha fazla istikrar kazanmasına yardım edecek. Ancak ağır makine ve sermaye malları ithalatında peş peşe gelen zayıflık, ülkenin üretim kapasitesine zarar verebilir.”