
Geçtiğimiz yıllardan bu yana ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin pek çok şirketi olumsuz etkilediğine tanık oluyoruz. Trump hükümeti Çin merkezli pek çok şirkete uyguladığı yaptırımlar ile gündeme gelmişti. Bilindiği üzere Huawei, TikTok ve WeChat gibi Çinli devler son dönemde ABD’nin kısıtlamalarına maruz kalıyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’de başkanlık seçimleri yapıldı ve mevcut başkan Trump, Biden’a karşı katıldığı seçimi kaydetti.
Önümüzdeki günlerde Biden’ın Beyaz Saray’a gelmesi ve başkanlık koltuğuna oturması bekleniyor. Trump ise gidişine sayılı günler kala Çinli uygulamalara yönelik yaptırımlarına devam ediyor. Son olarak Çin merkezli sekiz uygulamanın daha yasaklandığı açıklandı. Bu uygulamalar mobil ödeme üzerinde kullanılıyor ve ülkenin ulusal güvenliği için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.
Çinli 8 Uygulama Daha Yasaklandı
Bu uygulamaların akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar gibi kişisel elektronik cihazlara erişerek, Çin bağlantılı yazılım uygulamaları, hassas kişisel olarak tanımlanabiliyor ve özel bilgiler dahil olmak üzere, kullanıcılardan gelen geniş bilgilere erişebildiği ifade ediliyor.
Hükümete göre bu veri toplama, Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti ve Çin Komünist Partisine Amerikalıların kişisel ve tescilli bilgilerine erişim sağlamakla tehdit ediyor. Bu da Çin’in Federal çalışanların ve yüklenicilerin konumlarını izlemesine izin verecek ve kişisel bilgi dosyaların oluşturulmasını sağlıyor.
Mobil Ödeme Uygulamaları Hedef Alındı
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Birleşik Devletler’deki bazı bağlantılı mobil ve masaüstü uygulamalarının ve Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki kişiler tarafından geliştirilen veya kontrol edilen diğer yazılımların yayılma hızı ve yaygınlığı ülkenin ulusal güvenliğini, dış politikasını ve ekonomisini tehdit etmeye devam ediyor.” ifadelerine yer verildi. Yasaklanan uygulamaların AliPay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay ve WPS Office olduğu belirtildi.
Başkan Trump, ABD’nin ulusal güvenliği korumak adına Çin bağlantılı uygulamalara karşı agresif önlemler alması gerektiğini söyledi. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ise yasaklanmış işlemlerin belirlenmesi de dahil olmak üzere Trump’ın talimatlarını uygulamaya devam edeceklerini ifade etti. 20 Ocak tarihinde Trump görevden ayrılacak ve seçilen başkan Joe Biden göreve gelecek. Görev değişimi sonrası ABD ile Çin arasındaki geriliminn nasıl ilerleyeceği merak ediliyor.