Teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların yaygınlaşması sonrası hayatımıza yeni uygulamalar girmeye başladı. Sosyal medya başta olmak üzere dijital uygulamalar aracılığı ile insanlar hemen her türü işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bu platformlar sayesinde resmi işlemler de yapılabiliyor. İnsanların elektronik ortamlarda birbirileri ile iletişime kurması yeni tartışmaları da beraberinde getirmeye başladı.
Ülkemizde görülen bir dava bu platformlarda yapılan yazışmaların ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendisine prim borcu iletilen bir işçi, kurum aleyhine dava açtı. Ancak görülen davanın ilk duruşmasında avukatın yer almasığı görüldü. Davacı ise avukatının vekaletini iptal etti. Avukat ise buna rağmen davacıdan alacaklı olduğunu belirten icra takibi başlattı. Elindeki yazışmaları öne süren avukat vatandaştan alacaklı oldu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararı emsal niteliği taşıyor.
Yargıtay’dan Emsal Karar
Taraflar arasında herhangi bir ücret sözleşmesinin bulunmadığı belirtilirken, avukatın davacıya gönderdiği email yazışmasında, “SGK’ya açılacak dava ile ilgili ücret dökümü yapılmıştır. Mahkemece belirtilen mail yazışmasının değerlendirilmediği anlaşılmaktadır.” ifadeleri bulunuyor.
Avukat vatandaşla olan yazışmalarını kaynak göstererek alacaklı olduğunu belirterek alacaklı olduğunu belirtti. Taraflar arasında yapılmış bir sözleşmenin olmadığını belirten Yargıtay 13. Hukuk Dairesi ilgili yasayı kaynak gösterdi.
İlgili yasada, “Uyuşmazlık konusu vakaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” ifadeleri yer alıyor.
Hukuk dairesi dijital platformlarda yapılan yazışmaların delil niteliği taşıdığını belirterek, “Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” açıklamasını yaptı.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu karar emsal niteliği taşıyor. Böylece WhatsApp, Telegram, Facebook ve E-Posta servisleri üzerinden yapılan yazışmaların delil olarak kullanılabileceği kesinleşmiş oldu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.