
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaşta, birçok ülke Ukrayna’nın yanında dururken, Çin bu konuda tam tersi bir tutum sergiledi. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’ya karşı bugüne kadar görülmemiş yaptırımlar uyguladı.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng, NATO ittifakının Rusya gibi bir nükleer gücü köşeye sıkıştırmaması gerektiğini söyledi. Moskova hükümetinin NATO konusunda bakış açısını makul bulan isim “Rusya’ya yönelik yaptırımlar giderek daha acımasız hale geliyor” dedi.
Rus vatandaşların sebepsiz yere denizaşırı varlıklarından mahrum bırakıldığını, yaptırımların yalnızca sıradan insanlara zarar vereceğini dile getirdi. Tarihteki olayların, yaptırımların sorunları çözemeyeceğini kanıtladığını söyleyen Le, Rusya’ya uygulanan kısıtlamaların sadece küresel ekonominin kötüleşmesine sebep olacağını aktardı.
Çin savaşın başladığı ilk günden bu yana Rusya’yı kınamadı. Bu tutumu başta ABD olmak üzere NATO müttefikleri tarafından da eleştirildi. Hatta ABD Çin’in Rusya’yı desteklemesine karşı çıkarak, bunun bedeli olacağını bildirdi.
Öte yandan Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin yapıcı bir atmosferde gerçekleştirildiği aktarılırken, dünya huzuru için barışın sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olundu.