Alibaba’nın e-ticaret platformunda Moskova’nın kendi ödeme sistemini kullanacak Rus firmalarıyla bağlantı kurduğu açıklandı. Kurucusu Jack Ma’nın ayrılık haberleriyle gündeme gelen Çinli Alibaba, e-ticaret kolu kurmak için Rus ortaklarla ortak bir girişim imzaladı.
Ortaklığın Rusya’nın anahtar tüketici interneti ile e-ticaret platformlarını entegre etmeyi amaçladığı bildirildi. Çinli e-ticaret devi ile bir dizi Rus firması arasındaki anlaşmanın, Rusya ile Çin’in 100 milyar dolardan yüksek değerde ortak yatırım projeleri planladığı yönündeki haberlerin hemen arkasından gelmesi dikkat çekti.
Jack Ma’nın ardından yeni başkanı Daniel Zhang olacak Alibaba, bir dizi Rus şirketiyle stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.Buna göre, Rus şirketlerin yeni bir e-ticaret platformu oluşturacakları ve Rusya’nın kendi ödeme sistemlerini kullanacakları belirtildi. Rusya’nın Vladivostok kentindeki Doğu Ekonomik Forumu’nda imzalanan anlaşmanın; Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), mobil operatör MegaFon ve internet grubu Mail.ru’yu içerdiği kaydedildi.
Bu noktada, AliExpress’in Rusya’daki mevcut işlerinin ortak girişime dahil edileceği bilgisi de verildi. İlaveten; ülkenin dev mobil operatörü Megafon’un Mail.ru’daki % 10 hissesini, AliExpress Rusya’daki % 25’lük hisse karşılığında Alibaba’ya devredeceği ifade edildi. Bununla birlikte, AliExpress Rusya’daki dağılımda Mail.ru’nun % 15, RDIF’in de % 13 hissesi olacağı belirtildi.
Alibaba’nın Çin’in yerel e-ticaret kolu AliExpress Russia’ya, Çinli şirketin Rusya’da daha büyük bir kitleye ulaşmasını sağlayacak ortaklıkta yardım edeceği söylendi. Girişime para yatıracağını da bildiren Alibaba’nın Rus işini devretmesine de dikkat çekildi. Zira Çinli firma AliExpress Rusya’nın % 48’ine sahip olurken, Rus varlıkların % 52 payı elinde bulunduracakları açıklandı.
RDIF Başkanı Kirill Dmitriev, anlaşmanın 2019’un ilk çeyreğinde resmileşmesini beklerken ortaklıkta Mir olarak bilinen Rus ödeme sisteminin kullanılacağını dile getirdi. Rusya’da Visa ve MasterCard gibi uluslararası ödeme sistemleriyle birlikte kullanılan Mir’in 2014’te ABD’nin Rusya’nın Kırım’ı ilhak etme ve doğu Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma gerekçeleriyle getirdiği yaptırımları sonrasında geliştirildiği hatırlatıldı.
Bu noktada, Financial Times’ın geçen haftaki haberine gönderme yapıldı. Çünkü kaynakta, Alibaba’nın Bir Kuşak, Bir Yol konsepti kapsamında Rus ortaklarla işbirliği yapmaya yöneldiği yazılmıştı. Ayrıca RDIF CEO’su Kirill Dmitriev’in geçtiğimiz Aralık’ta Putin’e fonun Alibaba’nın Rusya’daki internet lojistik altyapısına yatırımı dahil olmak üzere pek çok yatırım planladığını söylediği aktarılmıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.