
Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin, önemli ekonomik verilerinden bazılarını açıkladı. Ülkede Ekim ayında ekonomik yavaşlamanın etkilerinin sürdüğü görüldü. Politika yapıcıların teşviklerinin üretim ve yatırımı artırmak için yetersiz kalması, ABD ile olan ticaret savaşının hala bir netlik kazanamaması ve yurt içi taleplerdeki zayıflıklar ülke ekonomisinin kötüleşmesinde rol oynadı.
Ülkedeki politika yapıcılar, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın önüne geçmek istedi. Fakat onların bu çabaları yetersiz kalmış olacak ki veriler beklentileri karşılamadı. Çin’deki aşağı yönlü risklerin ve ticaret cephesindeki yüksek tansiyonun belirsiz bir durumda olması da yavaşlamanın önüne geçilemediğini ortaya çıkardı.
Ekim ayına ilişkin açıklanan veriler, Çin’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlıklara yönelik yatırımların yükselişini sürdürdüğünü, fakat buna rağmen beklentilerin altında olduğunu gösterdi.Ekim ayı için beklenti altı rakamlar açıklayan Çin’de yapılan yatırımlar son 21 yılın en düşük büyümesini gösterdi. Ülkedeki sanayi üretimi ve perakende satış artışlarının beklenen seviyeden düşük gelmesi zayıflayan talebin bir göstergesi oldu.
Ülkenin perakende satışlarının Ekim’de %7,8 oranında yükseleceği öngörülüyordu. Fakat beklenen olmadı ve perakende satışlar bahsedilen dönemde %7,2’lik artış gösterdi. Aynı dönemdeki sanayi üretimi %4,7 yükselerek %5,4 olan beklentileri karşılayamadı.
Yılın Ocak-Ekim dönemi Çin sabit yatırımları 2018 yılının aynı dönemine kıyasla %5,2 yükseliş kaydetti. Bu, 1998 yılından bu yana en görülen en yavaş büyümeye işaret etti.21 yılın ardından en düşük genişlemeyi gösteren yatırımların yanı sıra sanayi üretimi ve perakende satışlarda artış olmasına rağmen beklentilerin karşılanamaması ülkede zayıflayan talebin en güçlü göstergelerinden biri oldu.
Çin’deki yavaşlama hızının henüz bitmediğini söyleyen Hong Kong HSBC Holdings Plc. Ekonomisti Julia Wang, durumdan endişe duyduğunu belirtti. Bugün açıklanan verilerdeki yavaşlamanın “oldukça keskin” olduğunu düşünen Wang, durumun iyileşmek yerine böyle devam etmesi halinde istihdamın ve iç talepte görülen zayıflamanın süreceğini öngörüyor.
Açıklanan verilerin ardından Asya hisse senetleri satış ağırlıklı olmak üzere karışık bir seyir izledi. Hong Kong bölgesinde devam eden protestoların yarattığı huzursuzluk, hem o bölgedeki hisse senetlerinde kayıplara neden olurken hem de Asya borsalarında kayıplara yol açtı.
Asya piyasalarındaki kayıpların önemli kısmı Hong Kong olaylarından etkilenirken, Hang Seng Endeksi %1 düşerken, Tencent %2’yi aşkın kayıp verdi. Şangay ve Seul’deki hisse senetleri yatay seyretti. Buna karşın Sidney’deki hisse senetleri hafif yükseliş kaydetti.