
İngiltere Başbakanı Boris Johnson Salı günü yaptığı açıklamada, 2015 İran nükleer anlaşmasının çökmesi durumunda ABD Başkanı tarafından müzakere edilen bir Trump anlaşmasının bunun yerini alabileceğini söyledi.
Johnson, İngiltere’nin İran ve ABD, İngiltere Almanya, Fransa, Rusya ile Çin arasında imzalanan 2015 nükleer anlaşmasını ortadan kaldırmak için baskı altına gireceğini ancak JCPOA’nın İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
BBC Breakfast’a verdiği demeçte, baskı altına gireceklerini, herkesin onlara nükleer anlaşmadan kurtulmaları gerektiğini, bunun Trump’ın istediği şey olduğunu söyleyeceğini aktardı.
Bir şekilde İranlıların nükleer silah edinmesini durdurmaları gerektiğini, JCPOA’nın bunu yaptığını ama ondan kurtulacaklarsa yenisini almaları gerektiğini vurguladı.Başkan Trump ABD’yi Mayıs 2018’de 2015 nükleer anlaşmasından çekerek bunu “şimdiye kadarki en kötü anlaşma” olarak nitelendirmiş ve İran’ın anlaşmanın koşullarına uymadığını öne sürmüştü. Johnson, ABD’nin anlaşmayı olduğu gibi tolere edemezse bir başkasının Trump tarafından müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.
“Anlaşmadaki sorun, Amerikan bakış açısından, kusurlu bir anlaşma olması, süresinin dolması, eski Başkan Obama tarafından müzakere edilmesi ve onların bakış açısından daha çok, çok sayıda hatası var. Öyleyse, bundan kurtulacaksak, onu değiştirelim ve onu Trump anlaşmasıyla değiştirelim ki görmemiz gereken şey bu.” dedi.
Bunun ileriye yönelik harika bir yol olacağını düşündüğünü bildiren Johnson, Trump’ın harika bir anlaşma yapıcı olduğunu kaydederek JCPOA’nın yerini alacak Trump anlaşması için birlikte çalışma çağrısında bulundu.Son zamanlarda ABD-İran düşmanlıkları hakkında konuşan Johnson, Orta Doğu’da askeri bir çatışma görmek istemediğinin üzerini çizdi. “İran, ona baktığınızda inanılmaz bir ülke. Sekiz milyon insan var, genç bir nüfusa sahip, okuryazarlar, serbest piyasalara yönelmeliler, yine de onlar sahip oldukları İran hükümetinin abu yaklaşımının esirleri ve mahkumları. Hükümeti kolaylıkla değiştirmeyeceğiz ancak İran halkıyla etkileşime geçmeli ve barış için çalışmalıyız.” dedi.
Öte yandan Başkan Trump’ın anlaşmayı terk etme baskısına rağmen Avrupa imzacıları, Rusya ve Çin şimdiye dek İran anlaşmasının yanında durduklarını bildirdi. Pazartesi günü Johnson ile Alman ve Fransız meslektaşları Şansölye Angela Merkel ve Emmanuel Macron; anlaşmaya olan bağlılıklarını yinelediklerini bildiren bir açıklama yayınladı. Fakat İran’ı anlaşmaya aykırı tüm önlemleri geri alması için de uyardı.