Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Salgını II. Dünya Savaşı’na Benzeten Bill Gates’ten Ekonomi için Öneriler Geldi

Koronavirüs açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Bill Gates, yeni yazısında "ilk modern pandemi" dediği salgınla ilgili görüşlerini bildirdi.
Salgını II. Dünya Savaşı’na Benzeten Bill Gates’ten Ekonomi için Öneriler Geldi
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs salgını sırasında servetine milyar dolarlar ekleyen Jeff Bezos’un ardından dünyanın ikinci en zengini olan Bill Gates, yeniden pandemi hakkında konuştu.

Salgının ortaya çıkmasından bu yana gündemden düşmeyen isimlerden biri olan, hatta bazılarınca virüsün arkasındaki isim olmakla suçlanan Gates, kendi bloğunda yayınladığı yazıda önemli açıklamalarda bulundu. Hastalık bugüne kadar tüm dünyada 2,8 milyonun üzerinde kişinin enfekte olmasına ve 197 binin üzerinde ölüme yol açtı.

ABD ise 925 binin üzerinde vaka ve 52 binin üzerinde ölüm sayısıyla hastalığın merkez üssü haline geldi.
ABD Salgının Merkez Üssü
Kaynak: Worldometer

Durum giderek endişe verici hale gelirken diğer ülkelerde olduğu gibi ABD’de de görülmedik ekonomik daralmalar yaşanması bekleniyor. Hayatın ne zaman normale döneceği ise fazlasıyla merak ediliyor. Salgın hakkında en çok açıklama yapan milyarderlerden Bill Gates, yeni yazısında virüse karşı mücadeleyi bir dünya savaşına benzeterek “bu kez hepimiz aynı taraftayız” dedi.

Herkesin hastalıkla savaşmak için birlikte çalışabileceğini, küresel inovasyonu hasarı sınırlamanın anahtarı olarak gördüğünü ve bunun ekonomilere-refaha verilen zararı en aza indirirken yayılmayı sınırlamak için test, tedavi, aşı, politikalardaki yenilikleri içerdiğini söyledi.

Epey uzun olan yazısında koronavirüsün yarattığı durum ve bahsettiği yeniliklerin nasıl hızlandırılabileceğine ilişkin görüşlerini paylaştığını belirtti.

Bill Gates İnovasyon ÖnerisiDaha önce vakıf olarak aşı çalışmaları için yatırım yapacaklarını açıklayan Gates, aşı geliştirme sürecinin 18 ay zaman alacağını söylemişti. 2015’teki bir TED konuşmasında dünyanın büyük bir salgının etkisinde kalacağını öne süren Gates, Nisan’da yaptığı bir açıklamada ise bundan çok daha kötü salgınların olabileceği yönündeki görüşüyle gündeme gelmişti.

Yeni yazısında geniş çapta testlerden bahseden ve evde yapılan testlerin en ideali olduğunu savunarak tipik bir aşının piyasaya sürülmesinin 5 yılı bulabileceğini belirtti. Acil eylemlerinin yeni araçlar geliştirmek için para toplamak olduğunu belirterek; “bunu trilyonları kurtarabilmek için harcamamız gereken milyarlar olarak düşünüyorum” dedi. Aşıya ulaşmak için gereken her ilave ayın, ekonominin normale dönemediği bir ay olduğunu bildirdi.

Dünya çapındaki karantinalara ve alınan diğer önlemlere atıfta bulunarak bunların gerekli olup olmadığı konusunda şöyle konuştu:

Bill Gates Koronavirüs DeğişikliğiEnfeksiyon oranını azaltmak için ödenen ekonomik maliyetin benzersiz olduğunu aktaran Gates, istihdamdaki düşüşün şu ana kadarki her şeyden hızlı olduğunu kaydetti.Ekonominin tüm sektörlerinin kapanmasının sadece hükümetin kısıtlayıcı politikalarının sonucu olmadığının üzerini çizerek insanların bulaşıcı hastalığa karşı önlem aldıklarını dile getirdi.

İnsanların alışveriş yapmak, restoranlara gitmek, okula dönmek gibi normal faaliyetlere dönmesinin zaman alacağını öngördü. Salgının tüm ülkeleri eşit olarak etkilemediğini ve çok fazla test ile izolasyon yapmak için hızlı tepki veren ülkelerin büyük ölçekli enfeksiyonlardan kaçındığını hatırlattı. “Bir ülkenin ekonomisi ne kadar az gelişmişse, virüsün üreme oranını azaltan davranış değişiklikleri yapmak o kadar zor olur.” dedi.

Virüsü yenmek için II. Dünya Savaşı sırasındaki radar, kod kırma gibi inovasyonlara ihtiyaç olduğunu belirterek yeniliği tedaviler, aşılar, testler, temas izleme ve açılma politikaları kategorilerine ayırdı.

Bill Gates Pandemi Eşitsizliği ArtırmamalıÇoğu gelişmiş ülkenin önümüzdeki iki ay içinde salgının ikinci aşamasına geçeceğini, yani yarı-normal döneminin başlayacağını anlattı. Aşamalı yeniden açılmaya örnek olarak yaklaşık 6.200 çalışanı olan ve şimdiye personelin dek yarısının işe başladığı Microsoft China’yı verdi. Evden çalışmak isteyenlere destek verildiği ekledi.

“Temel ilke, ekonomiye veya insan refahına büyük fayda sağlayan, ancak küçük bir enfeksiyon riski oluşturan faaliyetlere izin vermek olmalıdır.” dedi. İlerleyen dönemlerde ekonomilerin nasıl açılacağı, işletmelerin nasıl faaliyet göstereceği, insanların virüse nasıl tepki vereceği gibi pek çok belirsizliğin olduğuna işaret etti. Sonuç kısmında ise II. Dünya Savaşı’nı örnek göstererek ilk modern salgın dediği COVID-19’un bu çağı tanımlayacağını dile getirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu