
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan firmalarının ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden ülkelerden telekomünikasyon ekipmanları almasını engelleyen “Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Hizmetleri Tedarik Zincirini Koruma” başlıklı başkanlık kararnamesini imzaladı.
Alınan bu kararın kararnamede adı geçmese bile Çin markalarını hedef aldığı belirtildi. Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’ye ise sert yaptırımlar getirildi.
ABD Ticaret Bakanlığı Huawei ve 70 bağlı ortaklığını kara listeye eklediğini bildirdi.Çinli Huawei firmasının ABD’deki işleriyle ilgili son aylarda yaşanan gelişmelerin sonucunda Trump yönetiminin böyle bir karar aldığı aktarıldı. Ticaret müzakereleri devam edip, anlaşmaya varılacağına dair olumlu sinyaller alınsa da Beyaz Saray’ın aldığı bu kararın iki ülke arasında yeni bir gerilime yol açacağı aşikar.
Trump’ın imzaladığı karar kapsamında, hükümet onay vermeden Huawei’nin ABD şirketlerinden parça ve teknoloji alması yasaklanmış oldu. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Amerikan teknolojisinin ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına zarar verme potansiyeli olan ürünleri yasaklamasını desteklediğini belirtti.
Huawei’den yapılan açıklamada ise ürünlerinde güvenlik tehdidi olmadığı bildirildi.Çinli telekomünikasyon şirketi ABD hükümetiyle görüşmeye hazır ve istekli olduğu söyleyerek, ürünlerinde herhangi bir güvenlik sorunu olmadığını belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang söz konusu kararname imzalanmadan önce yaptığı konuşmada, ABD’nin ticari koruyuculuk önlemlerinin Çin ekonomisine zarar verdiğini fakat üstesinden gelinemeyecek şeyler olmadığını aktardı.
Trump’ın Çin ekonomisinin kötü olduğuna dair söylemlerine ise “temelsiz” yorumunda bulundu. Çin ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü dile getiren Ging, “ABD tarafını güvenlik bahanesini kullanarak Çinli şirketlere baskı yapmayı durdurmaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.
Trump yönetimi daha önce de Huawei tarafından üretilen ekipmanların Çin hükümeti tarafından ajanlık faaliyeti amacıyla kullanılabileceğini söylemişti.Ancak ortaya atılan bu iddia Çin hükümeti ve Huawei tarafından birçok kez yalanlandı. Huawei özellikle son iki yılda akıllı telefonlarda geliştirdiği teknolojiler ve telekom altyapı ekipmanları satışında dünyada ilk sırada yer alıyor. Bunun yanında diğer birçok Çin markası da bu alanda ciddi başarılara sahip.
Huawei Yönetim Kurulu Başkanı Liang Hua, dün yaptığı açıklamada İngiliz hükümetiyle, ajanlık yapmayacaklarına dair taahhüt verilen bir anlaşma imzalamaya hazır olduklarını söyledi. Liang yatırımcıları ve politikacıları rahatlatmak için yaptığı bu açıklama sonrasında, genel merkezleri Çin’de olsa da küresel boyutta faaliyet gösteren bir marka olduklarını vurguladı.