
Coronavirüs salgınının en sert şekilde hissedildiği Amerika Birleşik Devletleri’nde, bugüne kadar 138 bine yakın insan hayatını kaybetti. New York, Kaliforniya, Florida ve Teksas gibi büyük eyaletlerde günlük vakalar rekor kırmaya devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hafta sonu yaptığı açıklamada ABD ve Brezilya’daki pandemi tablosunun kaygı verici olduğunu aktardı. Brezilya 1 milyon 867 bin vaka ve 72 bin can kaybıyla salgına en fazla kurban veren ikinci ülke konumunda.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD, pandeminin en başından bu yana hanehalkına ve işletmelere destek olmak amacıyla birçok teşviki hayata geçirdi.
Ekonominin durmaması için atılan adımlar FED’in bilançosunu 7 trilyon doların üstüne kadar çıkardı. Hükümetin salgının yaralarını sarmak için devreye soktuğu teşvikler bütçe açığının rekor düzeylere çıkmasına sebep oldu.
ABD, koronavirüs salgınının yol açtığı hasarı telafi etmek için yaptığı harcamalar nedeniyle, tüm zamanların en yüksek bütçe açığını verdi.The U.S. government ran an $864 billion deficit in June, the biggest monthly figure in history, fueled by spending on programs to combat the coronavirus recession and millions of job losses that cut into tax revenues. https://t.co/T7jFzsP1Mt
— The Associated Press (@AP) July 13, 2020
ABD, daha çok küçük ölçekli işletmeleri ayakta tutmak amacıyla rekor düzeyde kamu harcaması yaptı. Böylelikle Nisan ayındaki 738 milyar dolarlık bütçe açığı rekoru geride bırakılarak, Haziran’da 864 milyar dolar seviyesine ulaşıldı.
Hazine Bakanlığı’nın yayımladığı raporda, geçen ay Maaş Koruma Programı’nın maliyetinin 511 milyar dolar olduğu belirtildi. Söz konusu dönemde yapılan harcamaların %60’ının işçi ödemeleri için, %40’ının ise kamu hizmetleri için kullanıldığı açıklandı.
Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan bütçe açığının, hükümetin vergi ödemelerini 15 Temmuz’a kadar erteleme kararının da payı olduğu ifade edildi. Kongre Bütçe Ofisi (CBO), bu yıl için bütçe açığının 2009 yılındaki 1,4 trilyon doları geride bırakarak 3.7 trilyon dolarla rekor kıracağını düşünüyor.

Ekonomistler sene sonunda ne kadar bütçe açığı verileceğinin, salgının ve ekonominin gidişatına bağlı olduğunu söylüyor. ABD gayrisafi yurt içi hasılası yılın ilk çeyreğinde %5 küçüldü.
1946 yılından bu yana en keskin durgunluğa tanıklık eden ABD ekonomisi için Uluslararası Para Fonu’nun beklentisi 2020’de %8 daralma yönünde. Öte yandan Trump hükümeti, ülke ekonomisinin yılın ikinci yarısında toparlanacağını düşünüyor.