
İngiliz Yatırım Profesyonelleri Derneği CFA’nın 300 küresel fon yöneticisi ile yaptığı araştırmalar neticesinde, her beş fon yöneticisinden dördünün tahvillerde balon riski gördüğü belirtildi. CFA uzmanları, 11 bin yatırımcıyı temsil ediyor.
Tahvillerde balon riski gören yatırımcıların sayısı sadece bu kadarla bitmiyor. Birçok yatırımcı tahvillerin çok yüksek değerlendirildiğini düşünüyor. Sabit getirili uzun vadeli varlıkların bile düzensiz bir satış dalgası sonucu, balonu patlayabileceği belirtiyorlar.
Aberdeen Varlık Yönetimi Sabit Gelirler Direktörü Brad Crombie konu ile ilgili olarak; “Bir balonun içinde olduğunuzu sadece balon patladığında görebiliyorsunuz. Ama bu pazar patlayabilir. Uzun süredir değerlendirmeler üzerinde çok büyük bir gerilim ve endişe var,” sözlerini dile getirdi.
Investec Yatırım Danışmanlığı Çoklu Yatırım Direktörü John Stopford ise balonun oluşma sebebini yatırımcıların yüksek getirili varlıklara ve şirket tahvillerine aşırı yüklenmesi olarak görüyor. Piyasaların tersine dönüp, fiyatların hızla düşmesi durumunda çok çirkin bir çözülme yaşanacağını da sözlerine ekliyor.
Son yıllarda düşük faiz oranları ve gevşek tutulan para politikaları da, yatırımcıların getiri arayışını zora soktu. Buna bağlı olarak fon yöneticileri de, yüksek gelirli tahvillere yöneldi. ABD ise Volcker Kuralı‘nı devreye sokarak, bankaların tahvil işlemlerinin fiyatlarını yükseltti ve işlemleri kısıtladı. Böylece uzmanlar tahvil piyasasının durma noktasına geleceğinden endişe etmeye başladı.
Fed bu yıl içerisinde mutlaka faiz oranlarının artırımının olacağını bildirmişti. Bu faizlerin artışı da tahvil piyasalarındaki riskleri artırıyor.
Tahvillerde balon riski gören ekonomistlerden biri de Nobel ödüllü, Yale Üniversitesi profesörü Robert Shiller. Daha önceki yıllarda Shiller, dot.com ve mortgage krizlerini de tahmin etmişti. Şimdi ise tahvil piyasalarının güvenli olmadığını ve uzun vadeli tahvil getirilerinin sıfıra yakın olduğunu vurguladı.