
Kripto paralar dünyanın dört bir yanında yatırımcıları kendisine çekmeye devam ediyor. Son dönemde dijital paraların hızla değer kazanması ilginin artmasına neden oldu. Diğer yandan ülkeler kripto paraların kontrol altında tutulması için pek çok yeni düzenlemeye yöneliyor. Son olarak Rusya’nın kripto para birimleri için vergi düzenlemesi hazırlığında olduğu gündemde yer alıyor.
Rus milletvekilleri, Bitcoin gibi kripto para birimlerini vergilendirmek için yeni mevzuat hazırlıyor. Rusya Devlet Duması tarafından yapılan resmi bir duyuruya göre, Duma’nın Devlet İnşa ve Mevzuat Komitesi 15 Şubat’ta kripto para birimi vergilendirmesine ilişkin bir tasarıyı onayladı. Yeni yasa tasarısı, Rusya federal vergi yasasında yapılan bir dizi değişikliği bünyesinde barındırıyor.
Rusya’da Kripto Para İşlemlerine Vergi Geliyor
Kripto paraların artan işlem hacmi, bu piyasaya yönelik yeni düzenlemeleri gerekli hale getirdi. Rusya’nın bu noktada bir süredir vergi düzenlemesi üzerinde çalıştığı biliniyor. Tasarının bir parçası olarak, Rus hükümeti, Bitcoin gibi kripto para birimlerini mülk olarak tanıdı ve vatandaşların kripto ticaretinden elde edilen karları vergilendirmeyi amaçlıyor. Düzenleme ülkenin vatandaşları ve yabancılar dahil tüm yerli halkın yanı sıra ülkede kurulmuş Rus ve uluslararası kuruluşları hedefliyor.
Tasarıya göre, listelenen kuruluşlar, toplam gelen veya giden işlem miktarı yıllık bazda 600.000 rubleyi (8.100 $) aşarsa, kripto işlemlerini devlete bildirmek zorunda olacak. Yapılan tüm işlemleri kapsayan düzenlemede, geç bildirim ve yanlış bilgi sağlama gibi ihlaller sonucu, yüzde 10’a varan para cezaları uygulanacak.
Komitenin onayının ardından, resmi devlet kayıtlarına göre, Rus Dumasının yeni kripto mevzuatını 17 Şubat’ta değerlendirmeye alması bekleniyor. Rusya geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde, yerel sakinlerin kripto para birimlerinde ödeme yapmasını yasaklayan ilk kripto yasasını “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine” resmen yürürlüğe koydu.
Ülkedeki kripto endüstrisine yasal statü sağlamasına rağmen, yasa tasarısı, vergilendirme ve madencilik gibi dijital varlıkların belirli alanlarını ele almıyor ve düzenlemenin bu yönüyle bazı belirsizlikler içerdiği ifade ediliyor.