
Tüm dünyayı kırıp geçiren salgın, tüm dünyada 2,503,392 vaka sayısına ve 171,796 ölüme yol açtı. Hal böyleyken bir aşının geliştirilmesi fazlasıyla önem taşıyor. Bu konuda çalışma yapan şirketlerin çalışmalar yakından takip edilirken Moderna da onlar arasında yer alıyor.
2010 yılında kurulan biyoteknoloji şirketi Moderna, 2019’u 514 milyon dolar net zararla tamamlamasına rağmen geçen Eylül’de iki mRNA aşı çalışmaları hakkında umut verici sonuçlar yayınlamıştı. Ve o zamandan beri COVID-19 aşı gelişiminde öncü olmuştur.
Moderna Hisseleri COVID-19 Aşısına Yönelik Umutlarla Yükselişini Sürdürüyor
Koronavirüsle mücadelede öncülük eden biyoteknoloji firması Moderna, bugün açılış öncesi işlemlerde yüzde 10’un üzerinde değer kazandı. Massachusetts merkezli firma, açılışın ardından da yüzde 3’ün üzerinde artıyla yükselişini devam ettiriyor.
2018’in Aralık ayında halka açılan Moderna, biyoteknoloji endüstrisinin en büyük halka arzını yaparak rekor kırmıştı. 6 Aralık’ta Moderna, yatırımcılardan 604,3 milyon dolar elde ettiği halka arzı için fiyatlandırmasını açıklamış ve rakam şirketin revize ettiği hedefini geride bırakmıştı.
Nasdaq’da işlem gören şirket, hisse başına 23 dolardan yaklaşık 26.3 milyon hisse satışı yapmıştı. Mart ayının başında ilk kez 29 doları gören firma sonrasında yukarıya yönelerek yükselişini devam ettirdi.
Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nün Aşı Araştırma Merkezi ile çalışan Moderna’nın koronavirüs kaynaklı yükselişi doğal olarak gözlerden kaçmadı. İkili birlikte mRNA-1273 aşısını geliştirdi ve gönüllüler üzerinde insan testlerine başladı.
Şirketin hisseleri yılbaşında 19 dolardan işlem görürken o zamanda bu yana yüzde 164’ün üzerinde değer kazandı ki son kapanış 51,69 dolar seviyesinde oldu. Geçen hafta Moderna ABD Federal
Hükümeti’nin mRNA-1273 gelişimini hızlandırmak için şirkete 483 milyon dolar pompaladığını açıklamıştı ki bunun ardından hisseler yüzde 21’in üzerinde yükselmişti. Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Kurumu’nun bu fonlamanın aşının gelişim sürecini hızlandıracağına inandığını eklemişti.
Moderna Şirketinin CEO’su Aşı Çalışmaları Haberleriyle Milyarder Oldu
Moderna’nın kurucu ortağı 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, mRNA-1273 adlı koronavirüs aşı adayının evreleri hakkında bilgi vermişti. CNBC’ye konuşan Noubar Afeyan, aşının ilerlemesi için bir zaman çizelgesi belirlemenin zor olsa da ilk iki denemenin ilkbaharda, belki de yaz başında gerçekleşebileceğini söylemişti.
Açıklamaların ardından hisseler yüzde 12 artıda kapanırken Forbes, 3 Nisan’da Moderna CEO’su Stéphane Bancel’in net servetinin 1 milyar doların üzerine geçtiğini tahmin etti. Çünkü CEO’nun şaha kalkan firmada aşağı yukarı yüzde 9’luk hissesi vardı.