
Varlık yönetim şirketi Fidelity International, Asya’nın özellikle Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya gibi yüksek büyüme gösteren bölgelerin, küresel hisse senedi portföylerinde yeterince temsil edilmediğini açıkladı. Yatırım Direktörü Medha Samant, bölgenin gelişmekte olan pazarlardaki performansın çoğunu çektiğini söyledi.
Samant, “Temel olarak ekonomilere baktığımızda, yerli tüketicinin gücü ya da şirketlerin sağlığı olsun, Asya hala iyi durumdaydı,” dedi.Mehda Samant, ekonomilerin büyüklüğüne karşı hisse senetleri portföyündeki ağırlığa bakarken, bir korelasyon olmadığına dikkat çekti. Güneydoğu Asya Ulusal Birliği’ni işaret eden Samant, “Asya’nın güçlü ekonomileri olsa da yüksek büyüme oranları gösteren Hindistan, Çin, hatta ASEAN bölgesi gibi büyük ekonomiler, küresel sermaye portföylerindeki varlıkları söz konusu olduğunda çok az temsil ediliyor,” dedi.
Yükselen piyasalarda hisse senetleri, bu yıl göz yaşarttığı yorumları yapılıyor. MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinde, bu yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 12 artış görüldü. Endeksteki iyimserliğin ise ABD ile Çin arasındaki müzakere görüşmelerine bağlı olarak bir anlaşma olasılığının artmasından kaynaklandı.
Çin’den bu hafta gelen bir dizi veri, ekonomisinin Mart ayında beklenenden daha iyi bir performans gösterdiğine ve üretim faaliyetlerinin iyileşme kaydettiğine işaret etti. Hem özel Caixin/Markit İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi hem de Mart resmi PMI verileri, beklenmedik bir şekilde genişleyerek analistleri şaşırttı.
Samant, Çin’de bu gelişmeleri görmek için gerçekten erken olduğunu söylerken, politika desteğinin özel sektöre yönelik olduğunu belirtti.Samant, “Gerçekten olumlu olan, politika desteğinin kesinlikle özel sektöre yönelik olduğu ve yetkililerin gevşetici bir önyargıya sahip olduğu gerçeği olacak,” dedi. Ancak olumlu haberlerin hala sadece yeşil bir çekim olduğuna dikkat çekti.
JP Morgan’ın küresel pazar stratejisti Hannah Anderson CNBC’ye yaptığı açıklamasında, “Uzun süren görünümde aydan aya sürümler hakkında çok fazla yorumlama konusunda dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum,” dedi. Çin’de 2019 yılı büyümesinin, hükümetin resmi tahmininin dezavantajının altına düşerek geçen seneye göre yüzde 6 ila 6,5 arasında olacağı tahmin ediliyor.