Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Küresel Hisse Senetleri Artan Vergi Haberiyle Düşüş Gösterdi

ABD, 18 Ekim’den itibaren 7,5 milyar dolarlık AB malına ek gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Bu gelişme sonrasında küresel piyasalarda hisse senetlerinde satışlar görüldü.
Küresel Hisse Senetleri Artan Vergi Haberiyle Düşüş Gösterdi
Son Güncelleme: 
Yorum

Çarşamba günü gelen haberde Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ), ABD’nin 7,5 milyar dolarlık Avrupa Birliği ürününe gümrük vergisi koyma talebini desteklediği bilgisi alındı. DTÖ’nün ABD’ye, AB ürünlerine uygulanacak 7,5 milyar dolarlık ek gümrük vergi tarifesini desteklemesiyle küresel piyasalarda hisse senetlerinde düşüş gözlendi. 18 Ekim’den itibaren başlayacak olan ek vergi tarifesi; peynir, viski, Fransız şarabı gibi ürünleri içeriyor.

Dow Jones Endeksi gerek bu gelişmelerin gerekse son açıklanan zayıf ABD verilerinin etkisiyle, son iki gün içerisinde 838 puan kayıp yaşadı.

ABD Hisseler GerilediEndeks 26.438 puana kadar çıktıktan sonra %1,86 düşüşle 26.078 puandan kapandı. İşlem saatleri içinde 2.924,78 puana yükselen Standard & Poor’s 500 Endeksi %1,79 ekside 2.887,61 puandan, Nasdaq Endeksi ise %1,56 değer kaybıyla 7.785,25 puandan kapandı.

ABD’de imalat sektörü son 10 yılın en kötü seviyesine geriledi. Özel sektör istihdamı Eylül ayında 135 bin arttı. Bu rakam 140 bin olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Yarın ise tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Ekonomistler istihdamda 147 bin artış beklerken, işsizliğin %3,7 gelmesini öngörüyor.

Asya hisse senetleri de zayıf ABD verilerinin küresel büyümeye dair endişeleri artırmasıyla geriledi.

Asya Hisseleri SatışTopix Endeksi %1,77 düşüşle 1.568,05 puana, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,61 düşüşle 25.887,36 puana gerilerken Çin ve Güney Kore’de tatil sebebiyle piyasalar kapalı. ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı küresel ekonomi üzerindeki en büyük risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

Buna şimdi bir de AB ile olan gerilim eklendi. ABD, 18 Ekim itibarıyla 7,5 milyar dolarlık AB malına ek gümrük vergisi uygulayacağını resmen açıkladı. ABD Ticaret Bakanlığı yaptığı son açıklamada; Almanya, Fransa, İspanya ve Birleşik Krallık sivil hava araçlarına %10 oranında ek gümrük vergisi getirmeye hazırlandıklarını duyurdu.

Piyasaların rotasını Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamları belirleyecek. Societe Generale SA ABD tahvil strateji birimi yöneticisi Subadra Rajappa, söz konusu rakamların Amerikan Merkez Bankası için önemli bir parametre olduğunu, eğer zayıf gelirse daha fazla faiz indirimine gidebileceğini yorumladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu