Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Kredi Kartı Ödemesinin Gecikmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Kredi kartınızın son ödeme tarihini geciktirmeniz durumunda ne olur? Bankaların gecikme işlemi uygulamaları nasıl yapılır? Cevaplar aşağıda;
Kredi Kartı Ödemesinin Gecikmesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Son Güncelleme: 
Yorum

Kendi bütçenize uygun bir limit belirlediğinizde ve harcamalarınızı dikkatli yaptığınızda, kredi kartının hayatınızda vazgeçilmez bir yeri olabilir. Belki de kullanımın kolay ve ödeme biçiminin de zahmetsiz olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Bazen hiç beklemediğiniz anda gerçekleşen değişiklikler, bütçenizde hesaplayamadığınız iniş çıkışlar ya da bir türlü dengesini kuramadığınız ödeme planlarınız bankalarla sorun yaşamanıza sebep olabilir. Ödemelerinizin bütçenizi aştığını, borcunuzun dağ gibi olduğunu düşündüğünüzde, kredi kartınızı kullanmayı bir kez daha düşünmenizi öneririm. Çünkü her bir ödeme gecikmesi kredi notunuzun düşmesine, bankaların güvenini kaybetmenize neden olacaktır.

Günümüzde binlerce kişinin ekstrelerde bulunan asgari ödeme tutarını bile ödeyemediğini, ana borcuna eklenen ve katlanarak da büyüyen faiz oranlarının altında ezildiğini bilmelisiniz. Üstelik bu durumun defalarca yaşandığı düşünüldüğünde akla ilk gelen sorular; ödemenin gecikmesi durumunda işleyecek prosedürlerin ne olduğu ile kart sahiplerinin neler yapabileceğidir.

Aklınızı kurcalayan sorulara yanıt bulmak için kredi kartı ödemesinin gecikmesi durumunda ne yapılması gerektiğini hep birlikte inceleyelim:

Kredi Kartı Ödemesi Geciktiğinde Ne Olur?

Kredi Kartı Ödemesi Geciktiğinde Ne olur?Kredi kartı borcunuzu ödemeniz için bankalar, size 15 günlük bir süre vereceklerdir. Ekstrenizde yazan bu son güne kadar borcunuzu ödediğinizde bankanızla bir problem yaşama ihtimaliniz sıfırdır. Ödeme tarihinden sonra kredi kartınızın asgari ödeme tutarını – bu oran limitinize göre % 30 ila % 40 arasında değişebilir- veya asgari ödeme tutarından daha fazla miktarı ödemediyseniz, bu durum gecikme olarak değerlendirilir. Kredi kartı borcu asgari ödeme tutarının nasıl hesaplandığını öğrenmek istiyorsanız, buradan ulaşabilirsiniz. Eğer asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yaptıysanız, yine kredi kartınız için gecikme işlemi uygulanacaktır. Her bir gecikme durumunda bankanızın, gecikme faizini günlük olarak borcunuza işleyeceğini ve bu faizin % 2.02’lik akdi faiz oranından % 2.52’ye çıkacağını belirtmek isterim. Borcunuzun ödenmesi ya da borcunuza faiz işlemesi gibi durumlarda, bankanızın Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) borcunuzla ilgili gelişmeler bildirilir ve bilgileriniz burada saklanır. Artık tüm bankaların borcunuzu geciktirdiğinizi bildiğinden hiç şüpheniz olmasın.

Gecikme faiziyle birlikte bir sonraki dönem yeniden hesaplanan kredi kartı borcunuzun asgari tutarını veya daha fazlasını ödemediğiniz takdirde, bankanız tarafından bir kez daha uyarılırsınız. İkinci ekstrede asgari ödemenizin, yüklenen faizle birlikte artmış olduğunu görebilirsiniz. Anlayacağınız üzere, borcunuz yine faiz oranlarıyla katlanarak büyümeye devam edecektir. Son ödeme tarihinde borcunuzu ödemezseniz, bu kez kartınızın kullanıma kapatılacağını ve kartınızın sadece faiz ürettiğini aklınızdan çıkarmayın. Ve yine kartınızla ilgili olumsuz gelişmeler KKB birimine bildirilecektir. Bu durumun kredi notunuzu düşürebileceğini bilmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kredi notunun nasıl hesaplandığıyla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

60 günlük gecikmenin ardından bir sonraki dönemde de borcunuzu ödeyemediyseniz, banka ile aranızda büyük problemlerin olacağının habercisi demektir. Borcunuza işlenen faiz oranı gittikçe arttığından borcunuz daha da artmış olacaktır. 90 gün boyunca kredi kartınıza en azından asgari tutarda bir ödeme yapmadıysanız, bankanız borcunuzla ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Bankaların inisiyatifine ya da prosedürlerine göre farklılık gösteren bu yasal süreç, avukat aracılığıyla ya da kart sahibine yasal bir ihtar belgesi gönderilerek başlar. Bu borcun tamamının ödenmesi için 15 gün süre verilir. Bankanızın ihtar belgesi göndermesi idari takip olarak adlandırılır. Bu durumda yine bankanızın işleyişine bakarak ödeme planı talep edebilir, borcunuzu taksitle kapatma imkanı bulabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki ödeme planına uymadığınız her an aleyhinize işleyecektir. Bu durum, KBB’ye kaydedileceği için diğer bankalardan da kredi kartı almanızı veya kredi çekmenizi çok aza indirgeyecektir. Sonrasında bütün borcunuzu ödeseniz bile çözümü uzun sürecek negatif sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Banka kredi notumu yükseltmek için daha başka neler yapabilirim diyorsanız, daha önceki yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?90 gün boyunca ödeyeme yapamadıysanız bankanızla konuşup, borcunuzu taksitlerle ödeyebileceğinizi bildirmeniz durumunda bankanız size kolaylık sağlayacaktır. Ancak bankanızın yine toplam borcunuz üzerinden faiz hesaplayacağını bilmelisiniz. Taksitlendirme işlemi bir kerelik olacağından, sizin için hazırlanacak ödeme planına sadık kalmanız gerekmektedir. Bankanızın belirleyeceği taksit sayısı en fazla 4 veya 5 olacaktır. Faiz, taksitlendirme bedeli ve ana borcunuz toplanarak belirlenen taksit sayısına bölünüp, bulunan tutar her ay bankanız tarafından tahsil edilecektir. Bankanızın yasal yollara başvurup, borcunuzu istemesi; bankalarda adınızın kara listeye yazılması demektir. Bu nedenle borcunuzu ödeyemeyeceğinizi anladığınızda bankanızla görüşüp, taksitlendirme işlemi yapmak istediğinizi söylemek sizin lehinize olacaktır. Bankaların kara listesinde yer almak istemiyorsanız daha önceki yazımıza göz atmanızda fayda vardır.

Yasal Takip Nedir?

Yasal Takip Nedir?90 gün sonunda ödenmeyen borç bulunduğunda ya da borcunuzu ödemek için bankayla bir ödeme planı çıkarttığınız halde borcunuzu ödemediğinizde, bankalar hakkınızda yasal takibi başlatmak için sizi avukata verebilirler. Bu son aşamada alacaklarını icra gibi yasal yollarla tahsil edebilirler. Eğer kredi kartı borcunu yapılandırma işlemi için bankanızla görüşmediyseniz, hem kendi kredi kartı borcunuzu hem gecikme faizini hem de tahsilattan sorumlu avukatın vekalet ücretini de ödeme zorunda kalabilirsiniz. Borcunuz daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı değil mi? Bu durumda, hacizle karşı karşıya kalmamak adına idari takip aşamasında borcunuzu ödemeye çalışmanız daha karlı ve uygun olacaktır.

Sonuç olarak, kredi kartı borcunuzu geciktirdiğinizde borçtan kurtulmadığınızı, faizlerle birlikte üstüne daha fazla borç yüklediğinizin bilincinde olmalısınız. Milyonlarca kredi kartı kullanımına rağmen asgari ödeme tutarını bile ödeyemeyenlerin sayısı oldukça artmakta. Siz de onlardan biri olursanız, bu durum diğer bankalarla da aranızı bozacak, olumsuz izleniminiz yüzünden bir sonraki banka başvurularınızda sizi zor duruma sokacaktır. Unutulmamalıdır ki asıl önemli olan bütçeniz dahilinde kredi kartı limitinizi belirleyip, ödemelerinizi zamanında yapmanızdır. Yapamadığınız durumda bankanızla iletişim kurup ödeme planı yaptığınızda negatif görünüm çizmemiş, telafisi güç sonuçlara katlanmak zorunda kalmamış olursunuz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu