Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kredi Kartı Borcuna Dair Bilmeniz Gereken 11 Şey

Ekstre, asgari ödeme tutarı, taksitlendirme, yapılandırma… Kullanımı giderek yaygınlaşan bankacılık ürünü hakkında bilinmesi gerekenler aşağıda;
Kredi Kartı Borcuna Dair Bilmeniz Gereken 11 Şey
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Alışveriş yaparken nakit paranızın elinizden kayıp gitmesini izlemek yerine, kredi kartıyla ödemeyi tercih edenlerden misiniz? Peki, piyasa değeri oldukça yüksek bir ürünü alacak gücünüz olmadığı halde kredi kartının uzun taksit imkanlarından yararlanıp, evinize götürebiliyor musunuz? İki soruya da cevabınız evetse doğru yerdesiniz!

Kredi kartı, bankanızdan almış olduğunuz ihtiyaç kredisinin cüzdanda taşınan hali aslında. Bankanız, krediniz için bir limit belirliyor ve bu tutarı küçük dikdörtgen bir karta sığdırıyor. İster sadece yanınızda taşıyın isterseniz harcama yapın, bu kartla sadece kullandığınız kadar ödersiniz. Kredi kartının asıl amacı; ödeme kolaylığı sağlamak olsa da birçok insanı içinden çıkılamaz borç batağına sürüklenmesine neden olabiliyor. Ödeme gücünüz varsa, borçlarınızı zamanında ve tam ödeyebiliyorsanız sizin için sorun olmayan bu plastik nesne, gelirleri giderlerini karşılamayan insanlar için tam anlamıyla tehlike arz ediyor. Bedavadan gelen bir para gibi düşünülen kredi kartı nedeniyle, yılda 500 binden fazla kişi kredi kartı mağduru olabiliyor.

Bu durumda, kredi kartı borcunun ne anlam ifade ettiğini iyice kavramamız gerekli. Bilince sahip olduktan sonra harcamalarınızı da borcunuza göre şekillendirebilirsiniz. Kredi kartı borcuyla ilgili bilmeniz gereken tüm detayları gelin birlikte inceleyelim:

Hesap Kesim Tarihinin Anlamını Biliyor Musunuz?

Hesap Kesim Tarihinin Anlamını Biliyor Musunuz?Her kredi kartı için ayrı bir hesap kesim tarihi vardır ve bu tarihler kullanıcılara göre değişmektedir. Yapmış olduğunuz harcamaların toplu olarak değerlendirilmesini sağlayan bu tarih, bir aylık harcama döneminizin sonuna geldiğinizin habercisidir. Hesap kesim tarihi ile borcunuz hesaplanır ve bankanız tarafından yapılan bilgilendirmeyle borcunuzu ödemeniz istenir. Kredi kartı kullanıcıları olarak, hesap kesim tarihini kendi isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Ancak gelirinizi elde ettiğiniz tarihe yakın zamanlar seçerseniz, borcunuzu ödemek için size verilen sürede elinizde para bulunabilir. Hesap kesim tarihini değiştirmek de yine sizin elinizde. Birkaç adımda değişim mümkün. Hesap kesim tarihiyle ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kredi Kartı Ekstresi Ne Anlama Gelir?

Kredi Kartı Ekstresi Ne Anlama Gelir?Kredi kartı ekstresini; banka müşterilerinin kredi kartıyla yaptığı harcamaları gösteren, hesap kesim tarihinden sonra görebileceğiniz bir belge olarak adlandırabiliriz. İster posta yoluyla isterseniz de internetten kolayca hesap ekstrenize ulaşabilir, yaptığınız harcamaları ve borcunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak hesap özeti bir kağıt parçası ya da bir e-posta olmaktan çok daha fazlası. Nasıl ki, okullarda ikinci teneffüs zili çaldığında sınıfa girmeniz gerekiyorsa, hesap ekstresi de ödemeniz gereken borç tutarını ve zamanını size hatırlatır. Bankanız tarafından size yapılan bir uyarı olarak da değerlendirebilirsiniz. Eğer hiç bakmadan bir kenara atıyorsanız, bir kez daha durup düşünmeniz gerekir. Unutmayın, borcunuzu geciktirdiğiniz her gün, aleyhinize delil olarak kullanılacaktır. Kredi kartı ekstresinin detaylı anlatımı için burayı tıklayın.

Dönem Borcunuzu Ödeyerek Yeni Harcamalara Yer Açın

Dönem Borcunuzu Ödeyerek Yeni Harcamalara Yer AçınHer doğum gününüzde hayatınızın yolunda gitmesini ve düzeninizi bozacak hiçbir şeyin olmamasını dilersiniz, değil mi? Dileğinizin gerçekleşmesi için yapacağınız şeylerden biri, düzenli ödeme yapmak olabilir. İki hesap kesim tarihi arasında kalan dönemde yapmış olduğunuz toplam borca, dönem borcu adı verilir. Bankanız sizden hesap ekstrenizde yer alan dönem borcunun ödenmesini ister. Hesap kesim tarihinden itibaren 10 gün sonrasına kadar, borcunuzu gecikmeye düşmeden ödeyebilme şansınız var. Ancak geciktirdiğiniz ve daha azını ödediğiniz her gün, borcunuz katlanarak büyür ve içinden çıkamayacağınız bir hal alabilir. Dönem borcunun detaylı anlatımı ve önemi için önceki yazımızı okumanızı öneririm.

Dönem Borcunu Ödeyemeyenler için: Asgari Ödeme

Dönem Borcunu Ödeyemeyenler için: Asgari ÖdemeHesap ekstrenizde dönem borcunun yaklaşık yüzde 30’una denk gelen bir tutar yazmaktadır. Borcunuzun sadece bu tutarını ödeyerek gecikmeye düşmekten kurtulabilirsiniz. Asgari ödeme tutarı olarak geçen bu miktar, borcunuzun tamamını ödeyemediğiniz dönemlerde ödenmelidir. Eğer alışkanlık yaparsa, kalan borcunuza ne kadar faiz işleyeceğine siz bile inanamayabilirsiniz. Bankalar, asgari ödeme yapan müşterilerden daha fazla kazandıkları için çok severler, ama yine de siz siz olun, bu konuda bankaları sevindirmeyin derim. Asgari ödeme tutarı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcunuzun Ödemesi Geciktiğinde Başınıza Gelebilecekler

Kredi Kartı Borcunuzun Ödemesi Geciktiğinde Başınıza GelebileceklerBirikmiş, hatta dağ olmuş borçlarınızın altında ezilmektense yapabileceğiniz en iyi şey bankanızla irtibata geçmek olacaktır. Diğer türlü durumlarda, bankalar kendileri için küçük, sizin için büyük bir sürpriz hazırlamış olabilir. Ödeme yapmadığınız her gün, yüklenen faiz oranlarıyla beliniz daha da bükülebilir. Daha da kötüsü, hakkınızda yasal işlem başlatılıp, maaşınıza el koyulabilir. Peki, ya sonraki dönemlerde kredi çekmek ya da kredi kartı almak isterseniz? Tüm ödeme kayıtlarınız Kredi Kayıt Bürosu’nda saklanacağı için ihtiyaçlarınızı karşılamak hayal olabilir. Bu nedenlerden dolayı, bankanızdan kredi kartı borcunuzu taksitlendirmesini istemek en doğru seçim olacaktır. Ödemelerinizin geciktiği durumlarda yapabileceklerinizi öğrenmek için burayı tıklayın.

Kredi Kartı Borcunu Ödeme Yöntemlerini Biliyor musunuz?

Kredi Kartı Borcunu Ödeme Yöntemlerini Biliyor musunuz?Her yıl, yüz binlerce kredi kartı kullanıcısı hakkında asgari borcunu ödeyemediği için yasal işlem başlatılıyor. Bu durumu önlemek sizin elinizde! Vazgeçilmeziniz olan kredi kartı yüzünden borç batağına saplandığınızda, satacak bir eviniz ya da arabanız yoksa Mısır’daki dedenizden miras kalmadıysa, size yardıma koşacak bankanız var. Bu nedenle, bankanızla aranızı iyi tutmanız yararınıza olacaktır. Kredi kartı borcunuzu yapılandırma işlemiyle daha az miktarlarda ve uzun sürede ödeyebilmeniz mümkün. Birden fazla kredi kartınız varsa ve hiçbirini ödeyecek gücünüz yoksa da borç transferi işlemiyle, tek bir bankaya borçlanabilme imkanınız var. Borcunuzu ödeyemediğiniz zamanlarda başvuracağınız yöntemleri öğrenmek için burayı tıklayın.

1. Çözüm Önerisi: Borç Yapılandırma

1. Çözüm Önerisi: Borç YapılandırmaHesapsızca yaptığınız alışverişler sonunda, ödemeniz gereken toplam tutarı görüp şok olabilirsiniz. Borcunuz maaşınızdan kat be kat fazla olabilir ve asgari tutarı bile ödeyemeyebilirsiniz. Siz sorun olmaz sanırken, bankanızın her türlü ödeme ya da ödememe işlemlerinizi takip ettiğini unutmamalısınız. Bu nedenle en iyisi, bankanızdan yardım istemek olmalıdır. Borcunuzu ödeyemediğiniz 60. gün sonunda, nedenlerinizi açıklayarak yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Borcunuz için 9 ila 24 ay arasında bir vade belirlenir ve kredi kartına kıyasla daha düşük faiz oranlarıyla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme probleminiz olduğunda, hayat kurtarıcı çözümlerden biri olan kredi kartı borcu yapılandırmasıyla ilgili detaylı bilgi için burayı tıklayın.

2. Çözüm Önerisi: Borç Transferi

2. Çözüm Önerisi: Borç TransferiHer banka müşteri çekebilmek için birbirinden farklı kampanyalar düzenlemekte, kullanıcıların tercihi olan taksit sayılarını yüksek tutmaktadır. Siz de bu fırsatlardan yararlanmak için birkaç bankadan kredi kartı almış, ödemelerinin sizi zor durumda bırakmaması için de farklı hesap kesim tarihleri belirlemiş olabilirsiniz. Her karttan da düzenli olarak harcama yaptığınızı düşünürsek, karıştırmamanız ne derece mümkün olabilir? Hangi karta, ne kadar borcunuzun olduğunu hatırlamakta zorluk çekeceksiniz ve belki de geliriniz tüm borçları kapatmaya yetmeyecek. Bu nedenle tüm borçlarınızı tek bir banka çatısı altına toplayarak, uzun vadede düşük miktarlarda ödeme yapmak sizin yararınıza olacaktır. Hayat kurtarıcı çözümlerin ikincisi olan borç transferiyle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

‘Taksitle Ödemenin Ertelemesi Olur muymuş?’ Demeyin

‘Taksitle Ödemenin Ertelemesi Olur muymuş?’ DemeyinHesap ekstrenizi elinize aldığınızda, bol sıfırlı rakamları görüp şaşırmayın, çünkü onlar sizin eseriniz. Nakit parayla asla sahip olamayacağınız, kredi kartıyla taksit taksit öderim diyerek aldığınız birçok şey, ödeyemeyeceğiniz durumlara bile gelebilir. Bu gibi durumlarda, taksit ertelemek için bankanıza talepte bulunabilirsiniz. Bu sayede, ödeme günü geldiğinde borcunuzu bir sonraki aya erteleyebilirsiniz. Hatta bankanızla aranız iyiyse 3-6 ay sonra ödemek de mümkün. Bankalar, borçlu müşterileri daha çok sevdikleri için bu talebinizi geri çevirmeyeceklerdir. Tabii, borcunuza eklenecek faiz oranını unutmamak gerekir. Denize düşenin yılana sarıldığı bu gibi durumlarda, taksit ertelemenin nasıl yapılacağını öğrenmek için burayı tıklayın.

Borca Girerek Kredi Kartı Borcu Kapatılır mı?

Borca Girerek Kredi Kartı Borcu Kapatılır mı?Ekonomide yaşanan sürekli değişiklikler nedeniyle alım gücünüzün gittikçe düşmesi, ödeme gücünüzün de artması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, borçlarınızın altından kalkmak bir hayli zor. Kredi kartı borcunuz, ödeyemediğiniz her gün yüksek faiz oranlarıyla, katlanarak size geri dönecektir. Kredi çekip borcunuzu kapatmaya çalışmak ise her bankanın izin verdiği bir şey değil maalesef. Borçlu müşteriyi daha fazla seven bankalardan bazıları ise ihtiyaç kredisi imkanı sunarak, borcunuzu kat be kat geri alabilir. 48 aya varan vade seçenekleriyle kredi kartı borcunuzu ihtiyaç kredisiyle ödemeniz mümkün. Ancak siz, içine düştüğünüz çukurdan kurtuldum sanırken daha da derine batabilir, bankanıza daha uzun süre borçlu kalabilirsiniz. Yine de elinizdeki şansı değerlendirmeniz, avantajınıza olacaktır. Borca girerek kredi kartı borcunu kapatmanın hangi yollardan yapıldığını öğrenmek için burayı tıklayın.

Kredi Kartı Mağduruysanız Yapmanız Gerekenler

Kredi Kartı Mağduruysanız Yapmanız GerekenlerKredi kartıyla yüklü alışverişler yapıp sonrasında ödeyemeyeceğiniz borçların altında ezilmek, bir nevi sizin tercihinizdir. Ödeme gücünüz olmadığını bile bile alışveriş yapıp, sonrasında yüksek faiz oranlarından şikayet etmek ne derece mantıklı, siz karar verin. Ancak siz de bu duruma düştüyseniz, kredi kartı borcundan dolayı kıpırdayacak yeriniz yoksa kredi kartı mağduru olmuşsunuz demektir. İlk yapmanız gereken şeyin, her zamanki gibi bankanızdan yardım istemek olduğunu unutmayın. Kendi borcunu geri alana kadar yanınızdan ayrılmayacak olan bankanız, size en uygun yapılandırma şeklini sunacaktır. Eğer bankanızla iletişime geçmediyseniz, borcunuz icralık olabilir. Bu aşamada da yapılandırma işlemi yapmak mümkün, ancak dava ve avukat masraflarını karşılamak istemezsiniz, değil mi? Kredi kartı mağdurlarının yapması gerekenleri öğrenmek için burayı tıklayın.

Kredi kartının hayat kurtarıcı özelliğiyle, hayatınızı alt üst etmesi arasında ince bir çizgi bulunmaktadır. Aradaki dengeyi sağlamak sizin elinizde. Sunmuş olduğumuz 11 maddeyle kredi kartı borcunun önemini sizlere anlatmaya çalıştık. Hayatınızdaki düzeni, ödemelerinize de yansıtırsanız her şeyin daha güzel olacağına siz bile inanamayabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın