Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks Nedir?

Kredi kayıt bürosu nedir, Findeks kredi notu nasıl öğrenilir merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. İşte milyonların merak ettiği sorulara detaylı yanıtlar:
Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks Nedir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Günümüzde yüksek meblağlı harcamaların tek seferde yapılması pek de mümkün olmuyor. Bitmek bilmeyen ihtiyaçlar tek bir maaşla karşılanamazken, ev ya da araba almak hayal oluyor. Bu nedenle, ihtiyaçlarını gidermek isteyen insanlar, bankalarla iletişime geçip, kredi almaya çalışırlar. Herkes kredi başvurusu yapabilse de kullanım imkanı her başvurana verilmiyor. Birden fazla değerlendirmeden geçen kişiler gelir durumuna, ödeme gücüne ve kredi skoruna bakılarak tercih ediliyor. Peki, kredi puanını kim, nasıl belirliyor?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Türkiye’deki dokuz bankanın bir araya gelmesiyle 1995 yılında kurulan ilk ve tek kredi kayıt bürosu olma özelliğini taşımakta. Kredi ya da kredi kartı başvurusunda bulunan kişilerin bankayla olan tüm finansal işlemleri burada kaydedilir. Banka ya da kredi kartıyla yaptığınız tüm harcamalar, borçlar ve ödeme zamanları KKB’de saklanır. Bankalardan borç para yani kredi talep ettiğinizde ise hakkınızda tutulan tüm kayıtlar ortaya çıkartılır ve belirlenen puan, sizin kredi notunuzu oluşturur. Findeks ise KKB tarafından kurulmuş olan finansal hizmet platformudur. Kredi notunuzu ve finansal durumunuzu internet üzerinden, Findeks’ten öğrenebilir, reel sektörde güvenilir işlem yapabilirsiniz.

Kullanıcılara sunulan bu iki hizmetin birbiriyle karışmaması ve daha iyi anlaşılması için amaçlarını ve hesaplamalarını gelin birlikte inceleyelim:

Kredi Kayıt Bürosu Nedir? Ne İş Yapar?

Kredi Kayıt Bürosu Nedir? Ne İş Yapar?KKB, toplamda dokuz banka tarafından kurulmuş olup, bankalar arasında her türlü bilgi ve belge alışverişi sağlamak amacı taşımaktadır. Aynı zamanda, müşterilerine ait kredi bilgilerini de birbirleriyle bu büro üzerinden paylaşmaktadırlar. Dokuz bankanın ağırlıkla Genel Müdür Yardımcıları KKB’nin yönetiminde rol almaktadır. Yüksek statüdeki banka üyelerinin bu kurumu yönetmesi, bankaların KKB’ye ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. KKB, bankada işlem yapmış olan müşterilerin geçmiş dönemlerde yaptıkları ödemeler, güncel borçluluk durumları, krediye başvurma ve alma sayısı gibi bilgileri toparlar ve tüm bu bilgiler ışığında müşteriler için bir puan oluşturur.

Kredi ya da kredi kartı başvurusunda bulunduğunuzda, bankalar hakkınızda çeşitli araştırmalar başlatacaktır. Bu araştırmaların en başında KKB’den alınan kredi notu gelmektedir. Bu sayede, başvurduğunuz hizmetten yararlanıp yararlanamayacağınız belirlenecektir. Kredi notu hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Kredi Kayıt Bürosu notu, risk analiz puanı olarak da adlandırılmaktadır. Daha önceden ve şimdiki dönemde bankalarla yapmış olduğunuz ilişkileriniz incelenir ve bu doğrultuda puanınız belirlenir. KKB puanınız ne kadar yüksek olursa, bankaların ürün ve hizmetlerinden yararlanma şansınız da o kadar yüksek olacaktır. Kredi alabilmek için puanınızın kaç olması gerektiğini buradan öğrenebilirsiniz.

Findeks Nedir? Sunduğu Hizmetler Nelerdir?

Findeks Nedir? Sunduğu Hizmetler Nelerdir?Findeks, bireysel müşteriler ve reel sektöre hizmet etmek amacıyla kurulan KKB tarafından kullanıma sunulmuştur. Müşterilerine internet üzerinden kullanım imkanı sağlayan finansal hizmet platformu olarak görülmektedir. Kredi notu bilgilerinizi, finansal durumunuzu ve süreç boyunca yaptığınız puan düzenlemelerini Findeks’ten öğrenebilir, danışmanlık hizmetlerinden yaralanabilir ve reel sektör içerisinde güvenilir işlem yapabilirsiniz. Kendisini, finans sektörünün müşterileri nasıl gördüğünü anlatan bir ayna olarak tanımlayan Findeks, bankacılık sektöründeki yerinizi düşük bir ücret karşılığında online olarak göstermektedir.

Findeks’in bireysel müşteriler için sunduğu hizmetlerin en başında, kredi notu öğrenme gelmektedir. Kullanmış olduğunuz tüm kredi ve kredi kartlarının tutarları, borçları ve ödemeleri gibi veriler üzerinden hesaplanan kredi notunu sorgulayabilir, son beş yıl içerisinde kapanmış olan kredilerinizin ödeme geçmişini risk raporu sayesinde Findeks’ten görebilirsiniz. Risk raporu hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayın. Not danışmanı hizmeti sayesinde finansal değişimlerinizi nasıl kontrol altına alacağınızı uzmanlardan yardım alarak öğrenebilirsiniz. Dünyada olan tüm finansal bilgilerin analizine tek bir ekrandan ulaşabilir, internette size ait kimlik iletişim ya da finansal bilgilerinizin paylaşılması durumunda, Findeks tarafından anında bilgilendirilirsiniz.

Ticari müşterilere sunduğu imkanlar ise bireysel müşterilerinkine benzerdir. Firmaların ya da başka bir kişinin ödeme performansına göre hesaplanan çek endeksine Findeks’ten ulaşabilirsiniz. Kurumsal risk raporu gibi görülen çek raporuyla, firmaların piyasadaki borçlarını ödeme alışkanlıklarını görebilirsiniz. Teminat mektuplarının güncelliğini kontrol ederek, mektubu hazırlayan bankadan anlık bilgi alabilirsiniz. Çeklerin üzerine basılan kare kodu, Findeks Mobil uygulamasına okutarak geçerliliğini kontrol edebilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?Bugüne kadar kaç ödeme yaptığınız, kaçını atladığınız ve kaç gün geciktirdiğiniz KKB tarafından 5 yıl boyunca kayıt altına alınmaktadır. Kısacası, kredi ya da kredi kartı alabilmeniz için ödeme alışkanlığınızın olması en başta gelir. Ödeme alışkanlığının kredi notu hesaplamadaki oranı yüzde 30 olarak belirlenmiştir. Güncel borç miktarınız ve kullandığınız kredi kartlarının limiti de kredi skorunuzda önemli bir yer teşkil etmektedir.

Mevcut borç durumunuzun da kredi notunuza etkisi yüzde 25’tir. Yeni bir kredi almış olmanız, daha yeni bir riske girdiğinizi ve bir sonraki riski nasıl karşılayacağınızı belirlemektedir. Bu nedenle yeni kredinizin notunuza etkisi yüzde 20’dir. Kredi çeken ve düzenli ödeme yapan kişilerin hiç çekmeyenlere ya da az kredi kullananlara göre kredi notu daha yüksek olacaktır. Kullandığınız kredi sayısı da yüzde 15 oranında etkilidir. Sürekli kredi veya kart başvurusunda bulunma gibi diğer faktörler de kredi notunuzu yüzde 10 oranında etkileyecektir. Bu saydığımız 5 işlemden hiçbirini yapmamışsanız, kredi notunuzu öğrenmek için Findeks’ e girdiğinizde, ‘sıfır’ puanla karşılaşabilirsiniz. Kredi notunun neden sıfır olabileceğinin detaylı anlatımı için burayı tıklayın.

Kredi Notunu Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

Kredi Notunu Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?Kredi notunuzu öğrendiğinizde, bankacılık ürün ve hizmeti talep etmeniz durumunda bankaların sizi nasıl göreceklerini, değerlendireceklerini önceden öğrenebilme imkanınız mevcut. Ayrıca kendi ödeme performansınızı görerek, hangi durumların ödeme yapmanızı daha çok etkilediğine karar verip kendi notunuzu kendiniz değerlendirebilirsiniz. Kredi notunuzun neden düşük olduğunu daha iyi anlayarak, uzmanlardan yardım alıp düzeltmeye başlayabilirsiniz. Kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinizi öğrenmek için burayı tıklayın. Son olarak, aylık ödeme tutarınızın ne kadar olduğunu daha iyi değerlendirip, sonraki dönemlerde oluşabilecek kredi ihtiyacınızı tahmin edebilirsiniz.

Bankalarla yaptığınız her işlem, kayıt altında tutulacağından ödemelerinize dikkat etmeli, zamanında ve tam yapmalısınız. İhtiyaçlarınızı gidermek için kullandığınız kredi ve kredi kartı hayatınızı kolaylaştırmanın yanında başınıza iş açabileceği gibi, aynı zamanda tam ‘kurtuldum bitti’ derken finansal hayatınıza olumsuz yansıyabilir. Bu olumsuz sonuçların ilki, kredi notunuzun düşmesi olacaktır. Unutmayın, KKB tarafından kayıt altına alınan düşük kredi notunuzu yükseltmeniz, uzun zaman alacaktır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle finansal başarıya giden yolda lider adımı atın.