
Ticari faaliyetlerin devam edebilmesi, işlerin aksamaması hatta daha da ilerlemesi için nakit ihtiyacı her zaman vardır. Faiz oranlarının düşük olması durumunda ise devlet ya da banka destekli kredilere ihtiyaç doğacaktır. Nakit ihtiyacını karşılamaya yarayan iskonto/iştira kredisi, ticari işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilen bir bankacılık ürünüdür.
Mal ve hizmetlerin satışından elde edilen gelire karşılık borçlu taraf, ödemesini senet veya çek gibi kıymetli evraklarla yapabilir. Kıymetli evraklarla ilgili detaylı bilgi için burayı tıklayın. Ancak bu kıymetli evrakların bir vade günü vardır. Vadesinden önce parayı elde etmek mümkün olmayacaktır. Ek olarak, bu evrakların kaybolması ya da çalınması riski de bulunduğundan, çek veya senedi saklamak, ödemenin yapılması kadar kolay değildir. Bu nedenle bankalar vadesi dolmamış senetlere karşılık nakit ihtiyacını giderecek iskonto/iştira kredisi sunmaktadır. İskonto kredisi vadesi gelmemiş ve iskonto edilmiş senedin ciro edilmesi ve teslimi sonucunda aynı belediye sınırları içindeki bankaya satılması anlamına gelmektedir. İştira kredisi ise senedi veren borçlu tarafın, banka şubesiyle aynı belediye sınırları içerisinde oturmaması halinde verilen bir kredi olarak kabul edilir.
En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm ticari işletmelerin kullandığı iskonto ve iştira kredisine gelin birlikte bakalım:
İskonto ve İştira Kredisi Nedir?
Ticari işletmeler, mal ve hizmet karşılığı ödemelerini genellikle kıymetli evraklarla yapmaktadır. Nakit paraya ihtiyaç duyulan anda bankalardan yardım istenilebilir. Vadesi dolmayan bu ticari senetlerin nakde dönüşmesini sağlayan kredi türü, iskonto/iştira kredisi olarak adlandırılır. Ticari senedin ödeme yerinin belediye sınırları içinde olması durumunda iskonto kredisi; ticari senedin ödeme yerinin belediye sınırları dışında olması durumunda iştira kredisi olarak adlandırılır. Ticari işletmelerin büyümesi için yüksek hız ve hareket gerekmekte. Nakit paranın sınırlı olması nedeniyle bu hareket kısıtlanmakta, alacak/verecek döngüsü sıkıntılı hale gelmektedir. Bu sebeple bankalar, ticari işletmelerin elinde bulunan vadesi gelmemiş çek ve senetlerin toplam tutarı kadar borçlu hesabı açarak paranın peşin kullanılmasını sağlamaktadır.
İskonto/iştira kredisi, nakde ihtiyacı olan ticari firmaların nakit para teminatını sağlayan kredi türüdür. Vadesi dolmayan çek veya senetleri bankanıza götürerek adınıza hesap açtırabilir, kredi kullanabilirsiniz. Bankalar bu kredide de karlı çıkmaktadır. Vade tarihi ve krediyi çekmek istediğiniz tarih arasında kalan zaman için faiz ve komisyon talep edecek olup, bunlar üzerinden KKDF, BSMV gibi yasal kesintiler yapacaktır. Tüm bu yasal işlemlerin ardından kalan bakiye size ödenecektir. Her ne kadar kesinti olsa da ticari işletmeler kısa vadeli nakit ihtiyacını gidermiş olacaktır. Çek veya senedin vadesi geldiğinde ise bankaya nakit olarak ödeme yapılması zorunludur.
İskonto/İştira Kredisinin Avantajları Nelerdir?
Ticari firmaların nakit ihtiyacını gideren iskonto/iştira kredisi, vadesi gelmemiş ticari senetlerin erken tahsil edilmesini sağlar. Bu durumda işletmeler kısa süreli de olsa nefes alabilir. Ayrıca bu kıymetli evrakların kaybolması ya da çalınması ihtimalini ortadan kaldırır ve bundan sonra tüm sorumluluk bankaya ait olacaktır. İskonto/iştira kredisi kullanımında, noter üzerinden hesap bildirimi gönderilmez ve bu kredi şirket bilançosunda kredi olarak kaydedilmez. İskonto/iştira kredisinin kullanılması, vergi açısından da kolaylık sağlamaktadır. Bir sonraki yıla ait olan senet vadesi dolmadan nakde dönüştürüldüğünde, bu senedin vergisinden firma da muaf sayılacaktır. Bankalardan alınan normal kredilere göre maliyetleri ve faiz oranları oldukça düşüktür. Son ticari senedin vadesi, aynı zamanda kredi vadesi olacağı için vade sonunda sizin adınıza açılan hesap ve borcunuz kapanacaktır.
Vadesi Dolan Senetler Ödenmezse Ne Olur?
İskonto/iştira kredisi, bankalar tarafından kesinti yapılmasına rağmen ticari işletmeler tarafından oldukça tercih edilen bir üründür. Kısa süreli nefes aldırsa da zamanında ödeme yapılmazsa bankayla ilişkileri alt üst edebilir. Vadesi gelen senetlerin ödemelerini aynı gün nakit olarak bankaya ödemeniz gerekmektedir. Ödemenin yapılmaması durumunda senet sahipleri sorumlu tutulur. Bu noktada, bankalara olumsuz bir görüntü çizmiş olacak ve bir sonraki iskonto/iştira kredisi kullanımınızda sorun yaşarsınız. Ayrıca, vade dolduğunda, başka bir çeki teminat göstermeniz mümkün olmayacaktır. Kredinin ödenmemesi durumunda hakkınızda yasal takip ve icra işlemi de gerçekleştirilebilir.
Nakit sıkışıklığı olduğunda yardıma koşan iskonto/iştirak kredisiyle ticari işletmeler, yeni adımlar atabilir, kısa süreli ve düşük bütçeli de olsa yeni yatırımlara yelken açabilir. Birçok işletmenin kullandığı bu kredi sayesinde bütün sorumluluk bankaya ait olup, size sadece nakit parayı iyi değerlendirmek kalacaktır. Ancak bankaya teslim etmiş olduğunuz ticari senedin değerinden düşük olarak yasal kesintilerden sonra size teslim edileceğini unutmayın derim.