İş için sık sık yurt dışı seyahati yapanların ya da yeni yerler görmek için her yıl yurt dışına çıkanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Visa’nın başını çektiği Uluslararası Harcamalar Araştırması’na göre, Türkiye’de yurt dışı seyahati yapanların sayısı yüzde 69’a yükseldi. Ek olarak, bu seyahatlerde Türkler tarafından yapılan harcamaların çoğu nakit parayla gerçekleştiriliyor. Birçok tüketici, dolandırıcılık ya da kartının kopyalanması korkusuyla nakit paraya yöneliyor. Bu noktada şunu belirtmek isterim; gelişen ödeme sistemleri teknolojisi sayesinde dünyanın her yerinde kredi kartı kullanmak artık çok daha güvenli. Bu sayede nakit taşıma ve çalınma riskinden de kurtulabilirsiniz. Yurt dışında kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken birçok bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Peki, harcamalarınızı kredi kartınızdan yapıp, Türkiye’ye geri döndüğünüzde ödemenizi hangi para birimiyle yapacağınızı biliyor musunuz?
Yurt dışı seyahatlerinizde kredi kartınızla alışveriş yapmak için öncelikle bankanızla iletişime geçmeli, kartınızı yurt dışı kullanımlarına açtırmalısınız. Nakit taşımanın yanında daha güvenli ve daha avantajlı olan kredi kartı harcamalarınız hesap ekstrenize harcama yaptığınız döviz cinsinden ya da TL olarak yansıtılır. Bazı bankalar, döviz harcamalarını TL’ye çevirip kart özetinize yansıtırken, bazı bankalar ise kart türüne göre döviz olarak ekstrelendirmektedir. Harcamalarınızın hangi kurda yansıtılmasını istiyorsanız, bankanıza talebinizi iletebilirsiniz.
Yurt dışında kredi kartı kullanımının ödemelerinin nasıl olacağını birlikte inceleyelim:
Yurt Dışında Kullanılan Kredi Kartının Döviz ile Ekstrelendirilmesi
Yurt dışı harcamalarınızda önemli olan nokta, döviz kuru değişim ücretidir. Bankalar arasında farklılıklar olsa bile borcunuz alışveriş kaydının bankaya kesin olarak iletildiği tarihte, bankanızın gün sonu döviz satış kuru ve belirli bir komisyon payı uygulanacaktır. Dünya’da ödeme sistemleri alanında iki büyük kuruluş olan Visa ve MasterCard’ın döviz kuru değişim komisyonu yüzde 3’tür. Bu komisyon ücretinin ödememek için harcamalarınızın döviz ile ekstrelendirilmesini talep edebilirsiniz.
Hesap özetinizi dolar üzerinden alıyorsanız, işlem tutarı aynı kalacak şekilde ekstrenize yansıtılır. Yaptığınız 50 dolarlık alışverişi, ay sonunda 50 dolar olarak ödemeniz gerekmektedir. Aynı durum Euro için de geçerlidir. Fakat ekstrenizi dolar olarak talep edip, Avrupa seyahatinizde 50 Euro’luk bir harcama yaptığınızda bankanız bu tutarı dolara çevirip ekstrenize yansıtır. Bu durumda, kartlı sistem kuruluşlarının belirlemiş olduğu kurların yüzde 1,5 fazlası esas alınır ve harcamanız bu yolla dolara çevrilir. Döviz olarak hesap ekstrenize yansıtılan borcun bir kısmının ödenmesi ya da geç kalınması durumunda, kalan tutar hesap kesim tarihindeki gişe satış kuru baz alınarak TL’ye çevrilir.
Yurt dışı harcamalarınızın döviz olarak ekstrelendirilmesi, sizi komisyon ödemesinden kurtarabilir. Ancak bu durum, tüm ekstre borcunuzu ödemeniz durumunda mantıklı bir yoldur. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, ödeme zamanı geldiğinde sizi mağdur edebilir. Ancak kur normal seyrinde devam ediyorsa ya da ülkede ters giden bir durum yoksa ödemenizi yabancı para cinsinden yapmanız, size çok fazla maliyet oluşturmayacaktır. Diğer yandan, döviz olarak yansıtılan harcamalarınızda minimum ödeme tutarınız borcunuzun tamamıdır, bankaların taksitlendirme seçeneği sunmadığını bilmelisiniz.
Yurt Dışında Kullanılan Kredi Kartının TL ile Ekstrelendirilmesi
Yapmış olduğunuz döviz harcamalarını TL’ye çevirerek ekstrenize yansıtabilme şansınız mevcut. Ancak bazı bankaların belirli kartlarında bu işlemi yapmanıza izin verilmemektedir. Daha çok uçuş mili biriktiren kartları ilgilendiren bu durum, diğer kart tiplerinde geçerli değildir. Eğer TL ile ekstrelendirilmeyi tercih ederseniz, harcamalarınızın hangi para biriminde yapıldığının bir önemi yoktur. Harcamalarınız, uluslararası kredi kartı ödeme sistemleri sahibi kuruluşlar tarafından belirlenen kurdan dolara çevrilerek bankanıza iletilecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kur değişimlerinde ödenen komisyon oranı yüzde 3’tür. Yani, Visa ya da MasterCard, yapmış olduğunuz harcamalardan yüzde 3 oranında komisyon sağlayacaktır. Bankanıza iletilen bu tutarı TL’ye çevirmek için kullanılacak kur ise işlem kaydının iletildiği tarihteki gişe döviz satış kurunun yüzde 1,5 fazlası olacaktır. Harcamalarınız bu yöntemle hesap özetinize TL cinsinden yansıtılmış olacaktır.
Harcamalarınızın TL’ye çevrilmesi; size tek bir hesap özeti çıkartır ve tek bir para cinsi üzerinden ödeme yapmanızı sağlar. Döviz kurunda gerçekleşebilecek sert yükselişlerden de sizi koruyacaktır. Ayrıca, hesap özetinizi TL olarak istediğinizde, yurt içi harcamalarınıza uygulanan asgari ödeme oranı ve borç taksitlendirmesinden de yararlanabilirsiniz.
Bu yazımızda, yurt dışı kredi kartı harcamalarını hangi para cinsinden ödeyebileceğinize değindik. Asıl önemli olan, kendi kullanım alışkanlıklarınıza uygun olarak ekstrelendirmeyi seçmeniz. Kredi kartı hesap ekstresiyle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak, siz Avrupa’daysanız ve kredi kartınız sadece dolar cinsinden hesap özeti imkanı sunuyorsa çapraz kur işlemi daha maliyetli olduğu için ekstrelerinizin TL olması da avantajınıza olacaktır. Bu nedenle, bankanızın hangi hesap özeti hizmeti verdiğini öğrenmeniz ve tercihinizi ona göre yapmanız sizin için fayda sağlayacaktır.
-
Borsa
-
Bitcoin
-
Avrupa
-
Temettü
-
KAP
-
M. Şimşek
-
TÜRK-İŞ
-
TÜİK
-
Altın
-
AsgariÜcret
-
ABD
-
BDDK
-
Petrol
-
GSYİH
-
TCMB
-
GoldmanSachs
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!