Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Mevduat Sigortası Nedir?

Hesapta bulunan paranın bankanız tarafından ödenmemesi durumunda kişi TMSF güvencesi altında olabilir. Ancak bunun için bilinmesi gerekenler vardır;
Mevduat Sigortası Nedir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Bankalarda açtırmış olduğunuz her mevduat hesabı, belirli şartlar dahilinde sigortalı olur. Bankanızın iflas etmesi ya da ödeme yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda müşterilerin zararını en aza indirgemeye çalışan veya önlemeyi amaçlayan bir güvence sistemi bulunmakta: mevduat sigortası. Belirlenen şartlar dahilinde zor duruma düşen bankanızın konumunda olmamak için TMSF güvencesi altında olursunuz.

Türkiye’de faaliyet gösteren ve mevduat kabul eden yerli ve yabancı tüm bankalarla, merkezi yurt dışında bulunan bankaların Türkiye’deki şubelerin mevduat hesapları sigorta kapsamında yer alır. Bu sigorta yetkisi de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aittir. BDDK tarafından faaliyet izni kaldırılan ya da TMSF tarafından el konulan bankalarda mevduat hesapları bulunan kişilerin zararlarının kısmen ya da tamamen karşılanması mevduat sigortasıyla sağlanmaktadır.

Bu durumda mevduat sigortasının kapsamını ve limitlerini gelin, birlikte inceleyelim:

Mevduat Sigortasının Kapsamı

Mevduat Sigortasının Kapsamı

Bunu da Okuyun: Mevduat Nedir? Çeşitleri ve Avantajları Nelerdir?

Hesabınızda bulunan paranın bankanız tarafından ödenmemesi durumunda TMSF güvencesi altında olabilirsiniz. Ancak bu güvencenin sağlanması için TMSF’nin belirli şartları bulunmaktadır. İlk olarak, bankanın Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankada gerçek kişi adına bir hesabınız olması gerekmektedir. Ayrıca bu hesapta bulunan paranın ticari işlemlere konu olmaması gerekir. Hesabınızdaki tutar; TL, döviz ya da kıymetli maden cinsinde olabilir. Bu şartları sağlıyorsanız, tasarruf mevduatı hesaplarının anaparalarıyla bu hesaplara ait faiz reeskontları toplamının 100 bin TL’ye kadar olan kısmı sigorta kapsamında olacaktır.

Aynı şartları taşıyan katılım hesapları ve özel cari hesaplar da mevduat sigortasına dahildir. Yurt içinde hesap açtıran yabancı uyruklu kişiler veya yurt dışında yaşayan yerli kişilerin de hesapları TMSF güvencesi altındadır. Eğer biriyle ortak hesabınız varsa her bir kişi için sigortası ayrı ayrı hesaplanır. Yani, hesap sahiplerinin her biri için 100 bin TL’lik sigorta bulunmaktadır. Bir bankada birden çok hesabınız varsa sigorta tutarı tüm hesaplar için yine 100 bin TL olacaktır. Paranızı farklı şubelerdeki hesaplara bölüştürmeniz ayrı ayrı sigorta tutarından yararlanmanızı sağlamaz. Toparlayacak olursak, BDDK’nın yetkilendirdiği yurt içinde bulunan her bankadaki mevduat hesabı 100 bin TL’ye kadar sigorta kapsamındadır diyebiliriz. Tüm sigortalı hesaplara ait primler ise bankalar tarafından TMSF’ye ödenmektedir.

Sigorta Kapsamında Bulunmayan Mevduatlar

Sigorta Kapsamında Bulunmayan MevduatlarBankada bulunan paralarınız güvence altında olsa da bu durum, her hesap için geçerli değildir. Gerçek ya da tüzel kişiler adına açılmış ticari işlem yapan hesapların sigorta kapsamında olmadığını belirtmek isteriz. Ayrıca Kıyı Bankacılığı (Offshore) faaliyetinde bulunan bankalarda açılan hesaplar da TMSF sigorta güvencesi altında değildir. Kıyı bankacılığıyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ek olarak, Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların yurt dışı şubelerinde açılan mevduat ya da özel cari hesapları da sigorta kapsamında bulunmamaktadır. Her ne kadar BDDK yetkilendirmiş olsa da yurt dışı şubelerinden açılmış olan hesapların sigorta kapsamında sayılması söz konusu değildir. Son olarak; bankaların hakim ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ve yardımcılarıyla birlikte, bu kişilerin anne, baba, eş ve çocuklarına ait mevduatlar da sigorta kapsamına dahil edilmemektedir.

Sigorta Kapsamındaki Mevduat Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Sigorta Kapsamındaki Mevduat Ödemeleri Nasıl Yapılır?Bankanızın iflası ya da tasfiyesi durumunda hesabınız sigorta kapsamındaysa ödemeniz TMSF tarafından gerçekleştirilir. Tüm bu ödemeler TL cinsinden yapılır. Döviz hesapları da TL olarak ödenir. TL karşılıkları ilgili bankanın faaliyet iznini kaldırıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz alış kuru esas alınarak hesaplanır. Kıymetli madenlerin TL karşılığı ise ilgili tarihteki Altın Borsası seans kapanış fiyatı ve TCMB’nin döviz alış kurları baz alınarak belirlenir.

23.02.2007 tarihli ve 26443 sayılı Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre; doğruluğu hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde tespit edilen mevduat ile katılım fonunun sigorta kapsamındaki kısmının tespiti ve ödeme süresi, bankanın faaliyet izninin kaldırıldığı tarihten itibaren 3 ay olarak belirlenmiştir. Gerektiği zaman bu sürenin uzatılma ihtimali de bulunmaktadır. Her biri üç ayı geçmemek şartıyla iki kez daha TMSF tarafından sürenin uzatılması mümkündür. Ödemeler, TMSF tarafından ya da belirlenen banka aracılığıyla gerçekleştirilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.