
Coronavirüse yakalanan kişi sayısı dünya genelinde 90 milyonu aşarken, 1 milyon 944 bin insan hayatını kaybetti. Pfizer Inc. ve BioNTech, 2021 yılında aşı üretimi hedeflerini 2 milyar doza çıkardıklarını açıkladı. Şu ana kadar 42 ülkede, 25 milyondan fazla doz aşını uygulandığı biliniyor.
ABD merkezli kozmetik ve hijyenik ürünler üreten çok uluslu şirket olan Johnson&Johnson’ın ise tek dozluk Covid-19 aşısını Ocak ayı sonuna kadar hazırlaması bekleniyor. Şu an dünyanın her yerinde geçerli olan üç temel aşı, iki ayrı doz şeklinde uygulanıyor.
J&J’nin aşısının güvenilirliği kabul görürse, yıl sonuna kadar 1 milyar doz üretilecek.
Şirketin Belçika birimi Janssen Pharmaceutica tarafından geliştirilen aşısı Oxford Üniversitesi-AstraZeneca’nın aşıları ile aynı yaklaşımla hazırlandı. Shore Capital’den sağlık analisti Adam Barker, J&J aşısının daha çok AstraZeneca aşısına benzediğini fakat yalnızca bir doz kullanıldığını söyledi. Ancak tek dozun nasıl işe yaradığının görülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Morgan Stanley’in sağlık ekibi tarafından yapılan değerlendirmede, erken dönem verilerinin olumlu olduğu bilgisine yer verildi. Bu aşının normal sıcaklık koşullarında 3 ay muhafaza edileceği, bu nedenle de ek nakliye gibi altyapıya gerek duyulmaması, önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.
17 Aralık’ta 45 bin gönüllü üzerine yapılan denemeler tamamlandı. Bu denemelerin sonuçlarının ise bu ay sonunda alınacağı açıklandı. Eğer aşı güvenli ve etkili olursa, Şubat ayında ilgili kurumlar için onay başvurusu yapılacak.
George Washington Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde tıp ve cerrahi profesörü olan Jonathan Reiner, “J&J aşısı, Pfizer-BioNTech için iki dozluk stratejiden vazgeçmememizin nedenidir.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
New York Borsası’nda JNJ koduyla işlem gören J&J hisseleri, yeni haftaya artıda başlamaya hazırlanıyor.
Cuma günü %0,21 ekside 160,04 dolardan kapanan şirket hisseler açılış öncesi işlemlerde 160,35 dolara çıktı. Açılışta %0,20 ile sınırlı yükseliş gösterecek olan ABD merkezli şirketin hisselerine yatırım yapanlar, yıllık olarak %10 kazanç sağladı.
İngiltere, başlangıçta 30 milyon doz J&J aşısı satın almak için 22 milyona kadar ek doz satın alma seçeneği ile bir anlaşma yaptı. AB ise 400 milyon doza kadar tedarik anlaşması imzaladı.
Bu arada son elde edilen bilgiye göre Japonya’da yeni bir coronavirüs varyantının tespit edildiği öğrenildi. Mutasyon geçiren bu virüsün daha önce İngiltere ve Güney Afrika’da rastlanan türlerden daha farklı olduğu söylendi.
Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) Pazar günü Brezilya’dan gelen dört yolcunun yeni bir koronavirüs varyantı tespit ettiğini açıkladı.