IMF Başkanı Christine Lagarde, bugün Singapur FinTech Festivali’nde yaptığı konuşmayla dünya gündemindeki önemli başlıklar arasına yerleşti. Çünkü Lagarde, para tarihi bir dönüm noktası ile karşı karşıya kalmışken merkez bankalarının dijital para çıkarmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi.
Dünyadaki fiziki nakit talebinin azaldığını ve paranın doğasının değiştiğini vurgulayan Lagarde, merkez bankalarının dijital ekonomiye para sağlama rolleri olduğuna dikkat çekerek; “dijital para birimi basma olasılığını düşünmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.
Merkez bankası destekli dijital paranın düşük maliyetli ve etkili bir alternatif olacağını söyleyen Lagarde, bunun finansal katılım, güvenlik ve mahremiyeti de destekleyebileceğini kaydetti.Aynı zamanda Lagarde, finansal istikrar ve yenilik riskleri konusunda da uyarıda bulundu. Dijital para için durumun evrensel olmasa da bu konuyu daha derin, ciddi, dikkatli ve yaratıcı bir şekilde araştırmaları gerektiğini bildirdi. Bu noktada dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının gayrinakdi ödemelerdeki artışların, onların geleneksel para basma sistemlerini ve para arzını yönetmedeki rollerini nasıl etkileyeceğini düşündükleri aktarıldı.
Mesela İsveç merkez bankası Riksbank, 2019’da e-krona olarak adlandırılan bir çeşit dijital para biriminin pilot versiyonunu çıkarmayı planlıyordu. Ayrıca Riksbank tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre İsveç, bir alışveriş için nakit para kullananların yüzde 13 seviyesinde olduğu en nakitsiz toplumlardan bir tanesiydi. Lagarde burada, ticari bankalarda tutulan mevduatların zaten dijital olduğunu kaydederek dijital paranın tıpkı bugünün parası gibi hükümet tarafından desteklenebileceğini dile getirdi.
Kendisi daha önce verdiği bir demeçte de kripto para teknolojisine farklı bir açıdan yaklaştığının işaretlerini vermiş, kripto paraların nakit taşıyan kadınlar için daha güvenli olduğunu dile getirmişti. Şimdi de daha önceki yorumlarını destekler nitelikte konuşan Lagarde, finansal hizmetler sektöründeki rekabeti teşvik etmek için Lagarde, merkez bankalarının özel sektörle ortaklık kurabileceğini söyledi.
Hükümetler dijital işlemleri gerçekleştirirken bankalar ve finansal kurumlar bir müşterinin varlıklarını yönetebilirdi. Bu düzenleme merkez bankalarının arka plandaki avantajlarına odaklanmalarına izin verirken bankalar ve startuplar arasındaki yenilikleri devam ettirecekti.
Christine Lagarde düşüncesini: “avantaj ortada, ödemeniz anında, güvenli, ucuz ve yarı gizli bir şekilde yapılacaktır” sözleriyle açıkladı. Tüm bunların yanında IMF Başkanı; “teknoloji değişecek, bizi de değiştirecek, dolayısıyla biz de değişmeliyiz” diyerek karar vericilerin finansal manzaradaki değişiklikler hakkında açık fikirli olmaları gerektiğini savundu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.