
Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 8 milyon 118 bini aşarken, toplam can kaybı 440 bine dayandı. Amerika Birleşik Devletleri 2 milyon 182 bin vaka ve 118 bin can kaybı ile salgından en fazla etkilenen ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar salgın hastalık nedeniyle ABD ekonomisinin 1946 yılından bu yana en sert düşüşü yaşamasını bekliyor.
Bu arada 25 Mayıs‘ta öldürülen siyahi George Floyd nedeniyle başlatılan ırkçılık protestoları her geçen gün şiddetlenerek devam ediyor. Minneapolis’te başlayan gösteriler, sadece birkaç gün içinde ülkedeki onlarca kente sıçradı. Seattle gibi bazı yerlerde polisin tamamen geri çekildiği ve kontrolün protestocuların eline geçtiği biliniyor.
Sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığı dönemde vakalar yeniden artarken Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü direktörü ABD’li Anthony Fauci endişelerini dile getirdi. Daha önce sayısız desteği devreye sokan Amerikan Merkez Bankası (FED) dün yeni aldığı kararları açıkladı. FED sonrasında hisse senedi piyasalarında artışlar görüldü.
FED, İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında, şirket tahvili alımına başlayacağını duyurdu.Yapılan açıklamada piyasa likiditesini ve işverenler için kredi kullanımını desteklemek amacıyla kurumsal tahvil portföyü satın almaya karar verildiği bildirildi. Söz konusu program için Hazine Bakanlığından 75 milyar dolarlık özkaynak oluşturuldu.
FED’in yayımladığı ikinci duyuruda ise bankalara Main Street Kredilendirme Programı başlatmaları önerisi yer alıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi hedefleyen programın kar amacı gütmeyen kuruluşlara finansman desteği sağlayacak.
FED Başkanı Jerome Powell, kar amacı gütmeyen kuruluşların milyonlarca insana istihdam sağlaması, yüksek vasıflı işgücünü desteklemesi, yenilikçiliğe katkı sağlaması bakımından ekonominin önemli parçaları olduğunu söyledi.
Bu program sayesinde 50 – 15.000 çalışana sahip olan KOBİ’lere veya 5 milyar dolar geliri olan işletmelere kredi sağlanacak. Söz konusu krediler 250 bin ila 300 milyon dolar arasında olacak.
Bu arada Washington yönetiminin ekonomiyi desteklemek amacıyla 1 trilyon dolarlık altyapı harcaması yapmaya hazırlandığı öğrenildi. Miktarın büyük kısmının yol ve köprü gibi geleneksel altyapı çalışmaları için kullanılması, diğer önemli bir kısmının ise 5G kablosuz altyapı için kullanılacağı biliniyor.
Dow Jones Endüstri Ortalaması Endeksi (DJI) FED’in yeni hamlesiyle günü %0,62 artıda tamamladı.
ABD borsalarında işlem gören endeksler geçen hafta son üç ayın en sert düşüşünü gerçekleştirmişti. Dünya çapında Covid-19 salgınında ikinci dalga korkusu ve ABD’de artan sokak eylemleri pay piyasalarında da gerilimin artmasına sebep oldu.
Ancak yeni haftanın ilk işlem günüde görece daha pozitif bir performans izlendi. 25.270,39 puandan açılan Dow Jones Endeksi gün içinde 24.843,18 – 25.891,58 arasında seyretti.
Seansın son saatlerine doğru FED tarafından gelen açıklamalarla yükselişe geçen endeks, günü %0,62 değer kazancıyla 25.763,16 puandan tamamladı.
Standard&Poor’s 500 (S&P) gösterge endeksi de günü kazançlı tamamlayanlardan oldu.
Cuma günü 3.066,59 puandan kapanan endeks, yeni haftaya düşüşle başladı. 2.993,76’dan açılan S&P 500, erken işlemlerde yatay bir seyir izlese de daha sonra ekonomiyi teşvik için yeni programların yolda olduğunun öğrenilmesiyle yükseldi.
Yatırımcı tarafında artan risk iştahı ABD göstergesinin gün içinde 3.079,76 puana kadar çıkmasını sağladı. Kapanışı ise %0,83 artıda 3.066,59 puandan yaptı.
Nasdaq kompoziti ise ABD endeksleri arasında, günü en çok artışla kapatan oldu.
Nasdaq kompozit endeksi (IXIC), Pazartesi gününe 9.426,9 puandan başladı. Diğerleri gibi seansın ilk işlemlerinde sakin bir tutum izledikten sonra, ekonominin desteklenmesi için daha fazla teşvik açıklamalarıyla yönünü yukarı çevirdi.
Gün içerisinde 9.403,00 – 9.756,07 arasında hareket eden Nasdaq endeksi, kapanışta %1,43 artışa tekabül eden 134,22 puanlık yükseliş gösterdi. Böylelikle 9.726,02 puandan kapandı.