
Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’un, 2.5 milyara aşkın aktif kullanıcısı bulunuyor. Uygulama mobil sürümlerinin yanı sıra masaüstü üzerinden de çok geniş kitlelere ulaşıyor. Facebook geçtiğimiz dönemde veri ihlalleri ile gündemden düşmeyen bir şirket konumunda. Kullanıcı verilerini sızdırdığı tespit edilen sosyal medya devi büyük cezalar ile karşı karşıya kalmıştı.
Son dönemde benzer olayların tekrarlanmaması için Facebook tarafından pek çok önlem alınıyor. Günümüzde en çok kullanılan internet tarayıcılarının başında ise Google Chrome geliyor. Tüm pazarın yüzde 70’inden fazlasını elinde tutan uygulama için çok sayıda üçüncü parti uygulama geliştiriliyor.
Google daha önce yaptığı araştırmalarda zararlı olduğunu tespit ettiği uzantıları mağazasından kaldırmıştı. Bu sefer burada zararlı uygulama geliştirdiği iddiasıyla bir geliştiriciye Facebook tarafından dava açıldı. Portekiz merkezli geliştiricinin Chrome üzerinden Facebook kullanıcılarının verilerini izinsiz topladığı iddia ediliyor.
Facebook’tan Uzantı Geliştiricisine Dava
Facebook, uzantıların Facebook kullanıcı profillerine erişim sağlayan ve izinsiz bilgi toplayan dört Google Chrome tarayıcı uzantısının üreticisine dava açma kararı aldı. İnternet sitesinden kullanıcı profillerini ve diğer verileri almaktan iki kişiye karşı Portekiz’de yasal işlem başlatıldığı belirtildi. Geliştiricilerin herhangi bir kişisel bilgi toplamadıklarını iddia eden bir gizlilik politikası ile kullanıcıları yanlış yönlendirdikleri tespit edildi.
Uzantılar Instagram For Web Plus DM, Blue Messenger, Emoji Keyboard ve Green Messenger olarak sıralandı ve bunların kötü amaçlı yazılım içerdiği tespit edildi. Facebook’tan apılan açıklamada, “Kullanıcı Facebook web sitesini ziyaret ettiyse, tarayıcı uzantıları adlarını, kullanıcı kimliğini, cinsiyetini, ilişki durumunu, yaş grubunu ve hesabıyla ilgili diğer bilgileri kazımak için kullanıldı” ifadelerine yer verildi.
Sosyal medya devi açtığı davaya dair açıklamasında, “Sanıklara karşı kalıcı bir ihtiyati tedbir arıyoruz ve ellerinde bulunan tüm Facebook verilerini silmelerini talep ediyoruz. Bu dava, insanların tarayıcılarını tehlikeye atmak için tarayıcı uzantılarını kullananlar da dahil olmak üzere Facebook kullanıcılarının verilerini toplayanları tespit etmek ve bunlara karşı uygulama yapmak için devam eden uluslararası çabalarımızın sonucudur.” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar bu eklentileri yükleyen kişilerin tarayıcıdan kaldırma işlemi yapmalarını öneriyor. Uzantıların geliştiricisi olan şirketin Edge, Firefox ve Opera gibi diğer tarayıcılar için de eklenti sunduğu belirtiliyor. Davanın nasıl sonuçlanacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.