
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Temmuz ayına ilişkin öncü tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
Tahmine göre yıllık enflasyon 2021’in yedinci ayında yüzde 2,2’ye yükseldi.
Beklenti yüzde 2’ye artış yönündeydi. Haziran’da ön tahminle uyumlu olarak yüzde 1,9 olmuştu.

Euro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, enerjinin yüzde 14,1’le Temmuz ayında en yüksek yıllık orana sahip olduğu öngörüldü.
Enerjiyi gıda, alkol ve tütün, hizmetler ve enerji dışı endüstriyel mallar izledi.
Belçika, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya’dan oluşan Euro Bölgesi’nde enflasyon Temmuz’da yüzde 2,2 ile Avrupa Merkez Bankası’nın hedefini aştı.
Aynı zamanda bu 2018 yılının Ekim ayından bu yana tüketici fiyat endeksi için en yüksek okuma oldu. Aylık oran yüzde eksi 1 olarak gerçekleşirken enerji, gıda, alkol ve tütünü dışlayan yıllık çekirdek enflasyon yüzde 0,9’dan yüzde 0,7’ye geriledi. Sadece enerji hariç tutulduğunda enflasyon yüzde 0,9 oldu.