Çin Merkez Bankası ya da Çin Halk Bankası, Pazar günü yaptığı duyuruda bankaların çoğu için zorunlu karşılık oranını 100 baz puan düşürerek bankacılık sistemine 750 milyar yuan nakit enjekte edeceğini açıkladı. Uzmanlar da bu eylemi, Çin yetkililerinin ABD ile ticaret savaşı konusunda gergin oldukları şeklinde yorumladı.
Mesela Bank of Singapore’da sabit gelir yöneticisi olan Gareth Nicholsan konuyla ilgili; “Çin biraz gergin, şu sıralar Çin’e karşı esen çok fazla rüzgar var ve bence Çin en kötüye hazırlanıp en iyisini beklemek konusunda haklı” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Nicholsan, ticaret durumunun daha da kötüye gitmesi durumunda Çin’in ekonomisini güçlendirmek için daha bir dizi yolu olacağını çünkü Başkan Xi Jinping’in politik sermayesi olduğunu belirtti.
Çin Merkez Bankası (The People’s Bank of China) dünkü açıklamasında, zorunlu karşılık oranlarını 100 baz puan düşürme kararı aldığını bildirdi.15 Ekim’de yürürlüğe girecek kararla birlikte Çin Merkez Bankası’nın bu yıl içinde dördüncü defa aksiyon almış olması dikkat çekti. Eylemin borçlanma maliyetlerini azaltıp büyümeyi destekleyerek ticaret savaşlarının etkilerini hafifletme amacı taşımasına da vurgu yapıldı. Ayrıca zorunlu karşılıklarını indiren Çin Merkez Bankası’nın söz konusu eylemle birlikte bankacılık sistemine 750 milyar Çin yuanı (109.2 milyar dolar) nakit enjekte edileceği belirtildi.
Çin geçtiğimiz ay 71 sayfalık raporunda ekonomisinin son derece dirençli olduğunu ve Pekin’in bir ticaret savaşından korkmadığını söylemişti. İlaveten; Eylül ayında Çin’in Tianjin şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu konferansında ülkenin menkul kıymetler düzenleyicisinden bir yetkili, Trump yönetiminin Çin ekonomisinde önemli bir etki yaratamayacağını dile getirmişti.
China Securities Regulatory Commission (Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu) Başkan Yardımcısı Fang Xinghai, yaşanabilecek en kötü şeyin ABD’nin tüm Çin ithalatlarına vergi getirmesi olacağını ama bunun da Çin büyümesinin yalnızca 0.7 puanını etkileyebileceğini kaydetmişti.
Kısacası, Çin ABD ticaret savaşında korkusuz görünürken Merkez Bankası’nın bankacılık sektörüne yönelik baskıyı hafifletme hareketi durumun görünürden farklı olabileceğine işaret etti.Çin ve ülkenin finansal sistemi hakkında kitaplar yazan Fraser Howie, bugün verdiği bir demeçte; Çin’in muhtemelen küresel finansal krizden bu yana en kötü dönemini yaşadığını dile getirdi. Ayriyeten Çin’in paniğe neden olmamak için olayı önemsemiyormuş gibi göründüğünü de aktardı. Söz konusu haberde, Çin Merkez Bankası’nın para politikasının tarafsız olduğunu söylediği bilgisine de yer verildi.
Çünkü uzun bir ticaret savaşı, daha fazla yatırımcının Çin’den para çekmesine yol açabilirdi. Pekin de yatırımcı parasının piyasadan çıkışını engellemek amacıyla tedbirler alıyor, Çin’in yavaşlayan ekonomisini canlandırmaya çalışıyordu.
Analist Cindy Ponder-Budd da Çin’deki ekonomik büyümenin yavaşladığını ve hükümetin ekonomiyi canlandırmak için daha proaktif davrandığını dile getirdi. Diğer taraftan Çin Merkez Bankası’nın kararı tatil gününde aldığı, zorunlu karşılık oranlarını düşürmenin Çin borsaları açıldığında beklenen etkiyi yaratmadığı söylendi. Buna göre, Şangay ve Shenzen’deki hisse senetleri Pazartesi sabahı neredeyse % 3’lük düşü gösterdi. Hong Kong da % 1 seviyesinde düştü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.