
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkisiyle, jeopolitik gerilim kötüleşirken Bitcoin 41.500 dolar seviyelerine kadar geriledi. Düşüş Ukrayna’daki bir nükleer santralde çıkan yangının yarattığı gerilimden sonra geldi. Bu durum küresel piyasalarda da geri çekilme yaşanmasına neden oldu.
Ancak buna rağmen Bitcoin yatırımcılar için koruma varlığı olarak görülüyor olabilir. Kripto araştırma şirketi Delphi Digital, Bitcoin’in bu hafta başlarında Rusya’da yüzde 40 primle işlem gördüğünü ve vatandaşların yaptırımlar arasında değerini korumanın bir yolunu aradığını bildirdi.

Veriler aktif Bitcoin arzının kısa süre içerisinde yükseldiğini ve adresler arasında 565.000 Bitcoin’in hareket ettirildiğini gösteriyor. Bu son bir yılda ulaşılan en yüksek seviyeyi gösteriyor.
Geçtiğimiz hafta çıkan savaş sonrası batılı ülkeler Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarmaya başladı. Bu yaptırım sonrası BTC’de kazançlar arttı.
Analistler son düşüşe rağmen Bitcoin’de yönün yukarı olduğunu düşünüyor. FxPro analisti Alex Kuptsikevich, piyasalardaki son düşüşün ABD Federal Rezervi’nin 2020 başlarında koronavirüs salgını sonrasında uygulanan para politikalarını sıkılaştırmasıyla geldiğini söyledi.
Kuptsikevich, “Kripto piyasası üzerindeki baskının momentumu, Fed’in sıkılaştırma politikası sinyalleri vermesi nedeniyle hisse senedi endekslerindeki düşüşten kaynaklandı” ifadelerini kullandı.

Finansal hizmetler firması deVere Group’un CEO’su Nigel Green, ise Bitcoin’in Mart sonuna kadar 50.000 dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Green, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası yatırımcıların geleneksel sistemlere alternatif arayışında olduğunu söyledi.
Bitcoin savaşın başlamasından sonra yukarı yönlü hareket etti ve 45.000 dolara kadar yükseldi. Kripto para birimi buradan geri çekildi ve an itibariyle 41.500 dolar seviyesinden işlem görüyor.