
Bitcoin madenciliği son dönemde yüksek enerji tüketimi ve karbon emisyon oranları ile bazı çevreler tarafından tartışılıyor. New York Digital Investment Group (NYDIG) tarafından yapılan yeni bir araştırma, Bitcoin’in enerji tüketiminin önümüzdeki on yılda küresel toplamın %0,5’inin altında kalacağını öngördü.
Castle Island Ventures ortağı Nic Carter ve NYDIG kurucusu Ross Stevens tarafından yapılan çalışma, Bitcoin fiyatındaki dalgalanmalara, madencilik zorluğuna ve enerji tüketimine bağlı olarak gelecekte ağın karbon emisyonunun nasıl değişebileceğini masaya yatırdı.
Çalışmaya göre Bitcoin’in 2030 yılına kadar 10 trilyon dolara ulaştığı en agresif, yüksek fiyat senaryosunda, emisyonları dünya toplamının sadece yüzde 0,9’u ve enerji harcaması küresel toplamın sadece yüzde 0,4’üne karşılık gelecek.
Rapor gelecekte de Bitcoin madencilik sektöründe büyüme olacağını öngörüyor. 2020 boyunca Bitcoin madenciliği ile ilişkili karbon israfının küresel anlamda önemsiz olduğu düşünülüyor.
BTC madenciliği yılda 101 TWh veya küresel elektriğin %0,45’ini kullanıyor. Cambridge Üniversitesi’ne göre , Bitcoin ağı Filipinler’den daha fazla enerji tüketiyor.
Uzun vadede, yenilenebilir enerjilerin gelişimi devam ettikçe ve ülkeler elektrik şebekelerini karbondan arındırmaya çalıştıkça, Bitcoin’in karbon emisyonlarının yoğunluğunun azalacağı tahmin ediliyor.