
Son yıllarda kripto paraların hızlı bir şekilde değer kazanması bu paralara olan ilginin artmasına neden oldu. Kripto paralar arasında başı Bitcoin’in çektiği biliniyor. Bu paralar bilgisayarlar sayesinde oluşturuluyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde Bitcoin madenciliği yaygın olarak yapılmakta. Madencilik işleminin yapılması için yüksek oranda elektrik tüketimi yapılıyor.
Hemen her kripto para madencilik yöntemi ile oluşturuluyor. Ancak sahip olduğu değer nedeniyle en yoğun ilginin Bitcoin’e yöneldiğini söyleyebiliriz. Ancak yapılan bazı araştırmalar Bitcoin kazılması işleminin tükettiği enerji miktarını ortaya koydu. Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, dünya genelinde yapılan Bitcoin madenciliğinde kullanılan elektrik miktarını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları dikkat çekici.
Yıllık Tüketim Türkiye’nin Çeyreğine Yakın
Yapılan araştırma Bitcoin’de tüketilen enerjiyi ülkelerin tüketim oranı ile karşılaştırmış. Türkiye dünyada en çok elektrik tüketen 18. ülke konumunda. Bitcoin madenciliğinde kullanılan yıllık elektrik oranı, Türkiye’de tüketilen enerjinin çeyreğine yakın.
Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi adında oluşturulan bir araçtan elde edilen verilere göre 7 gigavatı aşkın elektrik harcandığı görülüyor. Yıllık bazda bu rakamın 64 teravat’a ulaştığı belirtiliyor. Bu rakam İsviçre’nin toplam elektrik tüketiminden daha fazla. Avrupa ülkesinin yıllık elektrik tüketimi 56 teravat saat seviyesinde.
Bitcoin’in tüm dünyadaki tüketim ayına bakıldığında ise yüzde 0,25’lik bir orana denk geldiği belirtiliyor. Araştırmada görev alan Michel Rauchs, insanların Bitcoin madenciliğinin ulaştığı boyutu daha iyi anlaması için farklı örneklere yer verdiklerini söyledi.
Tüketimin Artması Bekleniyor
Araştırmada imzası bulunan Cambridge Üniversitesi yetkilileri bu rakamın daha da artacağını tahmin ediyor. Bitcoin’in oluşturulması işlemi oldukça zahmetli. Bilgisayarların 7/24 açık olması ve donanımsal ürünlerin yüksek performansa sahip olması gerekiyor. Bu durum beraberinde yüksek elektrik tüketimini getiriyor.
Önümüzdeki döneme dair yapılan tahminlerde “Bitcoin’in elektrik tüketimine ilişkin yapılan güvenilir tahminlerin sayısı oldukça az. Yapılan tahminlerin büyük kısmında anlık tüketim verileri öne çıkıyor. Bu da farklı tahmin modelleri arasında belirgin sayısal farklılıkların görülmesine sebep oluyor.” ifadelerine yer verildi.
Bitcoin’in son günlerde değer kazanması ile beraber önümüzdeki günlerde madencilik faaliyetlerinde de yoğun artış yaşanması kaçınılmaz görünüyor. Son yapılan araştırma gösteriyor ki Bitcoin yıllık elektrik tüketimi ile 176 ülkeyi geride bırakmış durumda. Nvidia ve AMD gibi ekran kartı üreticilerinin de yüksek madencilik faaliyetleri nedeniyle geçmişte stok sıkıntısı çektiği biliniyor. Üstelik bu işlem sırasında ekran kartları yüksek ısı ile çalıştığından kısa süre içerisinde kullanılmaz hale geliyor.