Alibaba, Sevgililer Günü’ne alternatif olarak çıkartılan ve 11 Kasım’da kutlanan Bekarlar Günü’ne (Singles Day) her zamankinden daha iddialı hazırlandığı yönünde açıklamalarda bulundu. Çinli e-ticaret devi Alibaba, yaklaşan mega-alışveriş etkinliğinin, ölçek ve erişim bakımından şimdiye kadarki en büyük etkinlik olacağını çünkü Bekarlar Günü satışını genişletmek istediğini duyurdu.
ABD’nin Kara Cuma (Black Friday) isimli etkinliğiyle karşılaştırılan Bekarlar Günü’nün Jack Ma’nın ayrılığı sonrası şirketin başına geçen Daniel Zhang tarafından 2009 yılında oluşturulduğu ve bu yıl 10. kez kutlanacağı da verilen bilgiler arasındaydı.
Bu noktada Alibaba’nın geçen yılki Bekarlar Günü etkinliğinin 24 saat içerisinde 25.3 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.Kaldı ki bu rakamın 2 milyar dolarlık kısmına, etkinliğin ilk 3 dakikası içinde ulaşılmıştı. Diğer taraftan Alibaba’nın 25.3 milyar dolarlık Bekarlar Günü alışverişine kıyasla ABD’nin Kara Cuma’sı Adobe verilerine göre 5 milyar dolarda kalmıştı. Kısacası Alibaba’nın alışveriş etkinliği ABD’ninkinden misli misli daha fazla getiri sağlamıştı.
Festival bugün Pekin’de başlarken şirketin yeni stratejisinin, çekirdek e-ticaret sitelerini Tmall ve Taobao gibi fiziksel mağazalarla birleştirmek anlamına geldiği söylendi. Zaten Zhang da geçen yıl boyunca bu yeni strateji hakkında konuşmuş, Alibaba’nın farklı sektörlere yayılarak plan üzerinde ilerlediği görülmüştü.
Tüm bunların yanında; Alibaba’nın geçtiğimiz aylarda 2 milyar dolarlık yatırım yaptığı Lazada Group’un ilk kez bu yıl Bekarlar Günü etkinliğinin bir parçası olarak satış yapacağı bilgisi de paylaşıldı. Alibaba’nın şimdiye dek 4 milyar dolar yatırım yaptığı Lazada Group’un Endonezya, Malezya, Filipinler, Taylan, Vietnam ve Singapur’daki müşterileri çekmesini umduğu bildirildi.
Bu arada Alibaba’nın yemek dağıtım platformu Ele.me’nin Pekin ve Şangay’ın tamamı dahil olmak üzere 11 Çin şehrindeki seçilmiş Starbucks mağazalarına teslimat hizmeti sunacağı aktarıldı. Kısacası, Alibaba’nın bu yılki Bekarlar Günü etkinliğine çok ülkeli ve çok platformlu yaklaşımının 2017’deki rekor satışın aşılmasını sağlayacağı vurgulandı.