
Washington ile Pekin arasında sürmekte olan ticaret savaşının, Çinli oyuncak ihracatçıları üzerinde baskı yarattığı söylendi. Ürünleri henüz doğrudan bir tarife çarpmasa da Hong Kong’daki oyuncak ve oyun fuarına katılanlar, tarife savaşının ve artan gerilimlerin işletmelerini etkilediğini dile getirdi.
Katılımcılar, ABD ve Çin müzakerecileri Mart ayında yeni bir vergi turu başlamadan önce anlaşmaya varmak için çalışırken halihazırda bazı elektronik eşyalara uygulanan tarifelerin etkisine işaret ettiler. Sonuçta, iki ülke ABD Başkanı Donald Trump’ın mevcut tarifelerin miktarını artırmasından hatta neredeyse tüm Çin ihracatına genişletmesinden önce bir anlaşmaya varmak için uğraşıyordu.
Haberde Çin’in küresel oyuncak üretimine hakim olduğu ve bazı şirketlerin merkezlerinin Hong Kong’da bulunduğu bilgilerine yer verildi.Burada Hong Kong merkezli eğitici oyunca üreticisi Eastcolight’ın direktörü ve genel müdür yardımcısı Johhny Size, ABD’li alıcıların tarife listesinin oyuncakları da kapsama riskine karşı sipariş vermek için giderek daha fazla istekli olduklarını kaydetti. Johhny Size, verdiği demeçte Perşembe günü sona erecek olan fuara atıfta bulunarak; “bu yıl çok daha fazla ABD müşterisinin geldiğini fark ettik ve bu açıkça beklenmedikti” dedi.
500 çalışanı olan ve uzaktan kumandalı araçlar yapan Çin merkezli Shantou Subotech Toys‘un yöneticisi Joe Yao da işin azaldığını çünkü ihracat için mallarını alan ticaret şirketlerinin gelecekteki olası tarifeler konusunda endişe duyduklarını bildirdi. Öte yandan Yao, Çarşamba günü fuardaki standında yaptığı açıklamada azalan satışları sorun olarak nitelendirip ABD pazarının en büyük endişesi olduğunu anlattı.
İlaveten, durumu değerlendirmek için bu yıl ülkeyi ziyaret etmeyi planladığını dile getirerek; “Vietnam hakkında düşünüyorum” dedi.
Eastcolight’tan Johhny Size da devre kartları gibi bazı oyuncak bileşenlerine uygulanan tarifelerin halihazırda Çinli tedarikçileri tehdit ettiğini ve bunların yurt dışına taşınmalarından endişelendiklerini aktardı. Firması Çin’de üretim yapan Size; “onların şirketlerini kapatmalarından endişe duyuyoruz çünkü bu olursa bizim tedarik zincirimizin bazı problemleri olacak” ifadeleriyle dikkat çekti.
Yao ve diğerleri, ticaret çatışmaların yükselen ücretler, işçi bulmada yaşanan zorluklar ve Çin’in daha katı çere kuralları nedeniyle artan maliyetler de dahil olmak üzere halihazırda yeteri kadar zorlu olan bir ortamın üzerine geldiğini vurguladı. Bununla birlikte ihracatçılar Washington ve Pekin’in bir anlaşma imzalayabileceği yönündeki iyimserliği dile getirerek savaşa devam etmenin ülkelerin çıkarlarına aykırı olacağını da ekledi.