
Avrupa Uluslararası Politik Ekonomi Merkezi (ECIPE) Direktörü Fredrik Erixon, Çin’e getirilen en son ABD tarifelerinin, Avrupa’ya neyin geldiği konusunda fikir vereceğini söyledi. Trump’ın beklenmedik bir şekilde Pazar günü açıkladığı tarifeler, küresel hisse senedi piyasasında keskin bir düşüşe yol açtı.
Trump’ın dün açıkladığı tarifeler, Avrupa’da ihracatı da benzer ABD tarifeleriyle karşı karşıya kaldığında neler yaşayacağını gösterdi.ECIPE Direktörü Fredrick Erixon, “Avrupa’ya gelme ihtimalinin habercisi. Trump ekonomik bir okuma yazma bilmiyor olabilir, ancak ne söylediğini ve uzunca bir süredir gelen mesajı, Avrupalı otomobil üreticilerinin de daha yüksek tarifelerle karşılanacağı anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.
Trump, 2018 yılının başlarında Avrupa otomobillerine yüzde 20 oranında tarife koyacağını söyleyerek tehditte bulundu. O zamandan beri, AB’nin yürütme oganı olan Avrupa Komisyonu başkanı ile görüştü ve her ikisi de ticaret konusunda bir anlaşma aramaya ve tarifelerden kaçınmaya karar verdi. Toplantılardan bu yana yaklaşık 1 yıl sonra, Atlantik’in her iki tarafı da bu resmi ticari görüşmelere başlamadı.
Bugün Trump’ın yeni tarifelerinin yarattığı ortam nedeniyle Avrupa otomobil hisseleri yüzde 3’ten fazla düşüş kaydetti.UBS Global Wealth Management Yatırım Sorumlusu Mark Haefele, “Bir yandan, bu Çin’deki tarife duyurusu zaten bildiklerimizi doğruladı; bu Başkan Trump’ın politika hedeflerine ulaşmak için çatışmaları kamuya açık hale getirmeye istekli olduğunu gösteriyor. Bu yüzden Avrupa ticaret müzakerelerinin çözümünde de dalgalanma olduğunu görebiliriz,” dedi.
28 Avrupa ülkesi, ABD ile bir ticaret anlaşması yapmak için ortak bir pozisyonda anlaştılar. Ancak Beyaz Saray ve Avrupa Komisyonu henüz ilk tur görüşmelerde bulunacakları tarihi belirlemedi.
Çin malları üzerindeki yüksek tarifelerin ABD ve Avrupa ekonomileri üzerinde etkisi olabileceği konuşuluyor.Haefele, “Öte yandan, değişmeyen şey de Başkan Trump’ın ABD seçimlerine doğru ilerlerken güçlü bir ABD ekonomisine ihtiyaç duymaya devam edeceği ve yönetimi giderek ekonomik büyümeyi ve pazarları destekleyeceği bir yol bulmakla ilgilenmesi gerektiği,” ifadelerini kullandı.
Erixon, “ABD’ye gelen Çin malları için yeni tarifeler AB için de kötü olacak. Tarife zamları, dünya ekonomisinin sıcaklığını düşürür ve bu da AB mallarına olan talebin düşmesi anlamına gelir,” dedi. Erixon, Çin’in bu hamleye karşılık vermesiyle birlikte etkisinin çok daha güçlü olabileceğini de sözlerine ekledi.