
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayı fiyat gelişmelerini yayımladı. Yıllık enflasyonun Haziran’da %1,13 artışla %12,62 seviyesine çıktığı hatırlatılan raporda, B endeksinin 0,74 puan artışla %11,95, C endeksinin 1,32 puan artışla %11,64’e yükseldiği belirtildi.
Ülkelerin koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmaya başlamasıyla küresel petrol talebi artarak fiyatlar bir miktar toparlandı. Merkez Bankası petrol fiyatlarındaki artışın enerji grubu enflasyonunu yukarı çektiğini aktardı.
Genel olarak tüketici fiyat endeksinde aylık bazda %1,13 oranında artış olmasının döviz kurlarındaki yükselişe ve talep tarafındaki iyileşmeye bağlı olduğu ifade edildi.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle üç aylık ortalamalara göre B ve C göstergelerinde artış olurken, hizmet ve temel mal grubu enflasyonu da yükseldi.
Hizmet grubundaki fiyatlar yıllık bazda %2,09 artışla %11,76’ya yükseldi. En belirgin artış ulaştırma grubunda gerçekleşti. Normalleşme sürecine geçişle birlikte uçak bileti fiyatlarında %12,39, şehirlerarası otobüs bileti fiyatlarında %23,52 oranında artış gerçekleşti.
Bir önceki aya göre temel mal grubu enflasyonunda 0,58, enerjide 0,45 ve hizmet katkılarında 0,23 puan artış oldu. Haziran ayında tüketici fiyat endeksini oluşturan alt kalemlerin hemen hepsinde artış olduğu gözlendi.
Lokanta, otel, restaurant, konaklama, eğitim, paket turlar gibi hizmetlerde de fiyat artışı kaydedildi. Temel mal grubu %11,39 düzeyinde gerçekleştiği dönemde fiyatlar üzerinde genel olarak döviz kurlarındaki yükselişinin etkisi olduğu aktarıldı.

Söz konusu dönemde dayanıklı tüketim malları, beyaz eşya, otomobil, elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatlarında %2,88, giyim ayakkabıda %1,15 oranında artış gerçekleşti. Enerji grubu fiyatları %2,62’lik artışa imza atarken petrol fiyatlarındaki toparlanma etkisi ile akaryakıtta %6,59, tüpgaz fiyatlarında %3,58’lik artış oldu.
Böylelikle enerji enflasyonu %9,12 seviyesine yükselmiş oldu. Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu 0,06 puan artışla %12,93 seviyesini kaydetti. Bu dönemde işlenmemiş gıda grup enflasyonu %12,29 olurken bunda %21,39’a varan sebze fiyatlarındaki artışın etkisi gözlendi. Aylık bazda %0,58 artış gösteren işlenmiş gıda grubu enflasyonu yıllık %13,41 seviyesini kaydetti.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), enerji grubu hariç diğer sektörlerde artış gösterdi.
Aylık bazda dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında Yİ-ÜFE gerilerken, petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak enerji grubunda arttı. Ara mallarında yataya yakın bir seyir gösterdi. Enerji grubundaki artışta rafine edilmiş petrol ürünleri ve ham petrol ile gaz imalatı fiyatları belirleyici oldu.
Ara malı fiyatlarında düşüş yönünde etki yaratan gruplar arasında; demir-çelik, ferro karışımlar, temel kimyasal ürünler, kağıt ürünleri ve tekstil ipliği yer aldı.
Haziran ayında yıllık bazda madencilik ve taşocakçılığında Yİ-ÜFE %4,19, imalatta %5,99, elektrik, gaz ve buharda %9,40, ara malında %6,14, dayanıklı tüketim malında %13,04, dayanıksızlarda %8 oranında artış oldu. Yıllık bazda %5 azalan enerji fiyatları, bir önceki aya kıyasla %8,48 ile en fazla artış gösteren grup olarak öne çıktı.
Bu arada son açıklanan enflasyon rakamlarının memur ve emekli maaşına yansımalarını gösteren rakamlar belli oldu.Temmuz zammı açıklandı! En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar oldu?https://t.co/9cPYyeKSrg
— Sabah Memurlar (@SabahMemurlar) July 6, 2020
Geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin ardından yaklaşık 13 milyon emekli ve 3 milyon memur maaşlarına yapılacak zamlara odaklandı. 6 aylık enflasyonun %5,75 olmasının ardından, söz konusu maaşlara %1,75 enflasyon farkı yansıtılacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını %5,75 zamlı alabilecekler. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına ise %4 zam uygulanacak. Buna göre en düşük memur maaşı 3.719, memur emeklisi ise 2.814 TL olacak.