
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporun özet metninde aylık %2,00, yıllık %8,55 oranında artış gösteren enflasyonun yıllık bazda 0,71 puan azaldığı belirtildi.
Söz konusu düşüşün gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığı ifade edilirken, iç talep koşullarındaki iyileşmenin çekirdek enflasyonun gerilemesinde en büyük payı oynadığı aktarıldı.
Gıda enflasyonunun düşüşünde en büyük etken işlenmiş gıda fiyatlarındaki azalma oldu.Merkez Bankası aylık fiyat gelişmeleri raporunda Türk lirasındaki istikrarın, enflasyondaki iyimser beklentilerin ve iç talep koşullarının seyrinin çekirdek enflasyonu düşürdüğü ifade edildi. Söz konusu dönemde B endeksinin yıllık bazda 1,26 puan düşüşle %7,64’e, C endeksinin 0,87 puan düşüşle %6,67’ye gerilediği açıklandı.
Bir önceki aya göre gıda fiyatlarında 0,39, temel mal grubunda 0,29, hizmet sektöründe 0,19 ve alkol-tütün grubunda 0,06 puanlık azalma oldu. Söz konusu kalemler Ekim enflasyon rakamlarının düşüşünü desteklerken, enerji grubunda 0,13 puan artış gözlendi. Ekim ayında hizmet fiyatları %0,64 oranında artış göstererek yıllık %12,01 kaydedildi.
Haberleşme ve ulaştırma fiyatlarında artış olurken söz konusu artışın cep telefonu görüşme ücretleri, ulaştırma hizmetleri ve hava yolu taşımacılığı fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandığı belirtildi. Ekim’de şehirlerarası tren ücretleri %20,64, havayolu ücretleri ise %9,93 oranında zamlandı.
Temel mal grubunda yıllık 1,06 puan düşüş olurken %1,92 seviyesi kaydedildi.Söz konusu düşüşte de baz etkisi iç talep koşullar koşullarındaki iyileşme, Türk lirasındaki istikrar ve fiyatlardaki sakinlik etkili oldu. Dayanaklı mallarda yıllık enflasyon artarken giyim grubunda düşüş oldu. Elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatları aylık bazda %1,59 düşüş gösterdi.
Öte yandan mobilyada %2,61, otomobilde %0,75, beyaz eşyada %0,72 oranında artış gerçekleşti. %14,9 oranında zamlanan elektrik fiyatları enerji grubundaki artışı desteklerken aylık değişim %4,82’lik yükselişe tekabül etti. Söz konusu dönemde tüp gaz fiyatları %5,16, akaryakıt %2,67 zamlandı. Bu değişimler doğrultusunda enerji grubunun yıllık enflasyonu %6 kaydedildi.
İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yatay seyir gıda ve alkolsüz içecekler grubunu 1,67 puan azaltarak %7,85 seviyesine çekti. İşlenmiş gıda fiyatlarında ılımlı bir artış olurken yıllık bazda %12,47 seviyesi kaydedildi. Bu dönemde ekmek, tahıl ve çay fiyatları ılımlı düzeyde artış gösterdi. Taze meyve ve sebze grubunun yıllık enflasyonu 4,83 puan arttı ve %9,70’e geriledi.
Söz konusu dönemde tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatı kaynaklı maliyet baskısı zayıflayarak devam etti.Yurt içi üretici fiyatları aylık %0,17 arttı, yıllık %1,70 seviyesini kaydetti. Petrol ve ana metal grubu dahil edilmediğinde imalat sanayi fiyatları negatif seyrini sürdürdü. Dayanıksız tüketim mallarında ılımlı bir seyir izlendi. Demir-çelik ve kağıt ürünlerine bağlı olarak ara malı grubu fiyatlarında gerileme görüldü.
Dayanıksız tüketim mallarında ise et ve et ürünlerinin fiyatlarındaki düşüş belirleyici oldu. Dayanıklı mal grubu içerisinde mobilya, ev aletleri, motorlu kara taşıtları, metal yapı ürünlerindeki artış dikkat çekti.