
Samsung, 39 milyar dolarlık kayıp ile bu yılın en kötü performans gösteren teknoloji şirketlerinden biri oldu. % 11’in üzerinde düşüşle 2018’in en kötü hisse senetleri arasına katılan Samsung’un bu düşüşünün ardındaki nedenler dikkat çekti.
Buna göre Güney Koreli devin hisse senetlerindeki düşüşte, yavaşlayan ve daha rekabetçi olan akıllı telefon pazarının etkisi büyüktü. Bellek ve yarı iletkenlerin fiyatlarıyla ilgili endişeler de etkili olmuştu. Tüm bunların yanı sıra, Apple ve Amazon gibi büyük ABD’li teknoloji hisselerinin, Tencent ve Samsung gibi Asyalı rakiplerinden daha iyi performans göstermesine vurgu yapıldı.
Samsung Electronics, bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren teknoloji şirketlerinden biri haline geldi.Artan akıllı telefon rekabeti ve yarı iletken piyasasının sağlığı konusundaki endişeler neticesinde Samsung’un piyasa değerinden milyarlarca dolarlık piyasa değeri silindiği kaydedildi. Öyle ki yıl başından bu yana Samsung hisselerinde % 11’in üzerinde düşüş görülmüş ve şirketin piyasa değerinden 39.4 milyar doların üzerinde para silinmişti. Ve bu düşüşün, 2017’deki % 41’lik yükselişle uzakta yakından alakası yoktu.
Ayrıca 2018’in ikinci çeyreğinde karın % 78’ini oluşturmuştu. Samsung’un yarı iletken alanındaki başarısı daha yavaş bir akıllı telefon pazarını dengelemesine yardımcı olsa da bazı analistler piyasa dinamikleri nedeniyle endişelendiklerini dile getirmişti. Hatta Morgan Stanley, kısa süre önce yarı iletken endüstrisinde yükselen stokların daha yüksek fiyatlara neden olacağı konusunda uyarı yapmıştı.
Yine de şirketin endişeli görünmediği, Samsung’un ikinci çeyrek raporunda bellek yongasıyla ilgili notundan belliydi.Keza Samsung, bu çeyrekte 1 yıldan uzun bir süredir en yavaş 3 aylık dönemini kaydetti. Mobil bölümden elde edilen gelir Haziran’ın 3 ayında yıllık bazda % 22 düşüş gösterdi ve Samsung şirketin amiral gemisi olan akıllı telefonu Galaxy S9’un beklenenden düşük sattığını açıkladı.
Şirketin son zamanlarda piyasaya sürülen 1000 dolarlık Note 9’lardan umutlu olduğu ve bu modelin satışları canlandırmasının beklendiği dile getirildi. İlave olarak, Huawei’nin ikinci çeyrekte ilk kez Apple’ı geçerek Samsung’un ardından ikinciliğe yerleşmesi de dikkat çekti. Çünkü Huawei ile Samsung arasındaki fark pek de büyük değildi. Nihayetinde tüm bu faktörlerin etkisiyle Samsung 2018’in en kötü performans gösteren şirketlerinden biri oldu.