
ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Research Center (Pew Araştırma Merkezi) tarafından yapılan bir çalışmada, Amerikanlar ve İngilizler salgının idaresi konusunda hükümetlerine en kötü notu verdiler.
Bir düzineden fazla ülke arasında Amerikalılar, uluslarının şu anda koronavirüs pandemisinden öncekinden daha birleşmiş olup olmadığı sorulduğunda sonuncu sırada yer aldılar.
Ayrıca ülkenin salgını yönetimi konusunda ABD, İngiltere ile birlikte yine en başarısız olarak gösterildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde her 10 kişiden ikisinden azı (%18) ülkenin şu anda daha birleşmiş olduğunu söyledi.
Bu, bir sonraki en düşük sıradaki ülkeler olan Almanya ve Fransa’nın yüzde 21 puan altında kaldı ki söz konusu Avrupa ülkelerinde her 10 kişiden dördü bu düşünceyi ifade etti.NEW: Most Approve of National Response to COVID-19 in 14 Advanced Economies https://t.co/wPh3cj5CMD
— Pew Research Global (@pewglobal) August 27, 2020
Danimarka, ülkelerinin şu anda daha birleşmiş olduğunu söyleyen en yüksek yüzdeye sahipken 10 kişiden yediden fazlası (%72) bu yanıtı verdi. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki 14 gelişmiş ekonomiyi kapsayan Pew Research Anketi 10 Haziran-3 Ağustos arasında 14.276 yetişkine sorular yöneltti.
14 ülkedeki insanların net çoğunluğu (yüzde 73’ü evet, yüzde 27’si hayır) kendi uluslarının Covid-19’u iyi idare ettiğini belirtirken ABD ve İngiltere sınıfta kaldı. ABD’de katılımcıların yüzde 46’sı, İngiltere’de yüzde 47’si salgının iyi idare edildiğini bildirdi.
Yani ABD ile İngiltere, azınlığın hükümetin iyi iş çıkardığını söylediği tek iki ülke oldu.
Anket yapılan diğer tüm ülkelerde (Kanada, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsveç, Avustralya, Japonya ve Güney Kore) çoğu insan hükümetlerinin iyi iş çıkardığını söyledi. Japonya’nın onay oranı yüzde 55’ken Danimarka’nınki %95 oldu.
Anket ayrıca kendi ülkelerinin koronavirüs salgını ve ulusal birlikle başa çıkmasına yönelik halk tutumunun, başkalarına güven duygusu ve uluslarına olan ekonomik güven ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Anketteki 14 ülkenin tamamında mevcut ulusal ekonomik durumun iyi olduğunu düşünenlerin, ülkelerinin koronavirüs salgınıyla başa çıkmada iyi iş çıkardığını söylemelerinin daha olası olduğu anlaşıldı.
Ekonomik güven, ulusal hükümetin COVID-19 tepkisinin değerlendirilmesi ile yakın ilişkili nitelendirilirken en iyi puan ABD’den geldi. Çelişkili sonuca göre ABD’dekilerin yüzde 34’ü şu andaki ekonomik durumun kötü olduğunu söylerken yüzde 78’i iyi olduğunu söyledi.

Mevcut ekonomik durumun kötü olduğunu ancak hükümetin krizi iyi idare ettiğini söyleyenler (% 34) ile ekonomik durumun iyi olduğunu ve hükümetin krizi iyi idare ettiğini söyleyenler (%78) arasında 44 puanlık bir fark vardı.
Ankette yer alan ülkelerin her biri koronavirüsün etkilerine maruz kaldı. Ankete katılan 14 ülkenin ortalama %58’i pandeminin hayatlarını büyük ölçüde ya da makul ölçüde değiştirdiğini söylerken %42’si çok fazla değişiklik olmadığını veya hiç olmadığını bildirdi.