Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Faiz Değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası, 2020 Görünümünü Düşürdü

Faiz yüzde eksi 0,1’de bırakan ve sınırsız tahvil alım politikasını koruyan Japonya Merkez Bankası, 2020 için görünümünü düşürürken 2021 tahminini yükseltti.
Faiz Değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası, 2020 Görünümünü Düşürdü
Son Güncelleme: 
Yorum

Yılın ikinci çeyreğinde rekor düşük GSYİH rakamı açıklayan Japonya’da koronavirüsün etkileri görülmeye devam ediyor. Bugün Japonya Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar da bu durumu açıkça gözler önüne serdi.

Mevcut mali yıl için ekonomi ve fiyat tahminlerini düşürdü ancak ılımlı bir toparlanma için iyimser bir görünüm sundu. Şu an için yeterli uyaran sağladığının sinyalini de verdi. Yaygın olarak beklendiği gibi, BOJ kısa vadeli faiz oranları için yüzde eksi 0,1 ve uzun vadeli oranları için yüzde 0 civarında rehberlik sözü dahil olmak üzere para politikasını sabit tuttu.

Bu kararı 1’e karşı 8 oyla alan Japonya Merkez Bankası, sunduğu ekonomik görünümle de dikkat çekti. Ekim ayında ülkenin 8 bölgesi için görünümünü yükselten Japonya Merkez Bankası, son raporunda ülke ekonomisinin, iyileşen bir eğilim izlemesinin muhtemel olduğunu ancak COVID-19’a karşı tedbir devam ederken hızın sadece ılımlı olmasının beklendiğini aktardı.

Bundan sonra etki küresel olarak azalırken, ekonominin, denizaşırı ekonomilerin istikrarlı bir büyüme patikasına dönmesiyle daha da gelişmeye devam edeceği öngörüldü.
Japonya Vaka
Kaynak: Worldometers

Tüketici fiyat endeksindeki yıllık değişim oranının şu an için negatif olması muhtemelken sonrasında fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskının ekonomik iyileşme ile birlikte kademeli olarak azalacağı öngörüldüğünden, olumluya döneceği ve ardından kademeli olarak artacağı tahmin edildi.

Temmuz Görünümü Raporu’ndaki önceki tahminlerle karşılaştırıldığında, 2020 mali yılı için öngörülen büyüme oranı hizmet talebindeki toparlanmadaki gecikme nedeniyle daha düşük olarak verildi. Fakat 2021 mali yılı için tahmin biraz daha yükseltildi. 2022 için tahminse aşağı yukarı değiştirilmedi.

TÜFE’de öngörülen artış oranları da hemen hemen değiştirilmeden bırakıldı. Görünümün; COVID-19’un sonuçlarına ve bunların yurtiçi ve yurtdışı ekonomiler üzerindeki etkisinin büyüklüğüne bağlı olduğundan son derece belirsiz olduğu eklendi.

Görünüm, COVID-19’un geniş kapsamlı halk sağlığı önlemlerinin eski haline getirilmesi gerekecek kadar büyük bir ölçekte tekrar yayılmayacağı varsayımına dayandı.
Japonya 2020 Görünüm
Kaynak: BOJ

Japonya’nın mal ihracatının şimdilik, özellikle otomobille ilgili mallar için artması beklenirken gelen turizm tüketiminin giriş kısıtlamaları devam ederken baskı altında kalacağı tahmin edildi. Özel tüketimin, hükümetin ekonomik önlemleriyle de desteklenerek artmaya devam etmesi muhtemelken COVID-19’a karşı tedbir devam ederken hızın ılımlı olacağı söylendi.

İstihdam ve gelir durumunun iç ve dış talebin toparlanmasıyla birlikte iyileşme eğilimine dönmesi muhtemelken işletme sabit yatırımlarının şu an için düşüş eğiliminde kalacağı bildirildi. 2021’in Mart ayına kadar olan mai yılda ekonominin Temmuz tahminindeki yüzde 4,7 daralmaya karşılık yüzde 5,5 küçüleceğini dile getirdi.

Mart 2022’ye kadarki mali yıl için ise, büyüme ve enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 3,3’ten yüzde 3,6’ya ve yüzde 0,3’ten yüzde 0,4’e revize etti. “Banka, koronavirüsün etkisini yakından izleyecek ve gerekirse ek gevşetme önlemleri almaktan çekinmeyecektir” ifadeleriyle daha fazla tedbire açık kapı bıraktı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu