
ABD ve Çin’e yapılan azalan sevkiyatlar ticarete bağımlı ekonomiyi vururken Japonya’nın ihracatı Kasım ayında 12. ardışık düşüşünü yaşadı. Çarşamba günü yayınlanan resmi verilere göre Japonya’da ihracat Kasım ayında yıllık yüzde 7.9 oranında düşerek Reuters anketinin yüzde 8.6’lık beklentisinin aşağısında kaldı.
Yine de düşüş dördüncü çeyrekte daralma riskini artırdı. Kasvetli okuma, Amerika Birleşik Devletleri’ne daha az otomobil ve inşaat makinesi gönderisi ile Çin’e daha az kimyasal ürünler gönderisinin etkisiyle yönlendirildi. Veriler, Kasım 2016’dan bu yana en uzun düşüş çizgisine işaret etti.
Hacim bazında ihracat Kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 5.0 oranında düşerken dördüncü ardışık gerilemeyi temsil etti.Öte yandan geçen hafta açıklanan veriler, Japonya ekonomisinin üçüncü çeyrekte başlangıçta bildirilenden çok daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü, yukarı yönlü revizyonun büyük ölçüde işletme harcamalarındaki ve özel tüketimdeki gelişmeler sayesinde olduğunu göstermişti. Yine de üçüncü çeyrekteki gücün, ekonomideki çatlakları maskeleyeceğine dair endişeler bulunuyor ki bunlar hükümetin Ekim ayında ülke çapındaki vergi zammı üzerine daha da arttı.
Japonya Merkez Bankası’nın Perşembe günü sona erecek para politikası toplantısında ise değişiklik yapmaması bekleniyor. Çünkü ABD-Çin ticaret cephesindeki ilerleme ile 122 milyar dolarlık mali paket, merkez bankasının üzerindeki büyümeyi destekleme baskılarını hafifletti. Bölgelere göre, Japonya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin’e ihracat Kasım ayında yıllık bazda yüzde 5.4 düşerek kimyasallar ve otomobil parçaları sevkıyatlarının azalmasıyla dokuzuncu ayında geriledi.
Japonya’nın toplam ihracatının yarısından fazlasını oluşturan Asya’ya ihracat ise büyük ölçüde Tayland’a gönderilen düz merdanelerdeki düşüşle yüzde 5.7 geriledi. Ülkenin toplam ithalatı, yıllık bazda yüzde 15.7 düşerek Ekim 2016’dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Ticaret dengesi, ekonomistlerin öngördüğü 369.0 milyar yen açığına karşılık 82.1 milyar yen açık verdi.