
Japonya’nın 2019’un ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Buna göre ülke ekonomisinin birinci çeyrekle kıyaslandığında daha yavaş bir büyüme kaydettiği ortaya çıktı.
Kabine Ofisi’nin ilan ettiği veriler, Japonya’da bir önceki çeyrekten Haziran’a yıllık bazda Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın %1.3 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Ekonomideki bu büyüme ülkedeki güçlü tüketici harcamalarından büyük oranda destek buldu. Öncü veriye göre ekonomik büyüme ise %1.8 idi.
Pek çok ekonomist yılın ikinci çeyreğinde Japonya’nın ekonomik büyümesinin %1.3 oranında büyüyeceğini tahmin ediyordu. Açıklanan veriler bu beklentilerle tam uyumlu geldi.ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının yoğunlaştığı bir ortamda küresel görünümün kötüleşmesine neden oldu ve geçtiğimiz hafta Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan veriler üreticilerin ticaret yatırımlarında azalma olduğuna işaret etti.
İşletme harcamalarında meydana gelen aşağı yönlü revizyon ABD ve Çin’in ticaret savaşının yarattığı etkilerden sadece biri olmasına rağmen Japonya ekonomisinin ikinci çeyrekte bir öncekine göre daha yavaş bir büyüme kaydetmesine neden oldu.
Diğer taraftan zayıflayan küresel ekonomi ve ticaret korumacılığı büyüme için bir tehlike anlamına geliyor. Ayrıca Japonya Merkez Bankası (BOJ) önümüzdeki hafta bir toplantı düzenleyecek. Bankanın ekonomiye sağladığı desteği artırması için kendisine uygulanan baskı şu durumda artmış görünüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Totan Research baş ekonomisti Izuru Kato, Japonya ekonomisinin Ekim-Aralık ayları arasında eksiye yönelebileceğini düşünüyor. Kato, söz konusu negatif büyümenin gerçekleşmesiyle gelecek aylarda endişelerin artacağını, ardından BOJ’un faizlerini daha da eksiye götürebileceğini öne sürdü.
Ülkenin çekirdek enflasyon verileri Temmuz ayında %0.6 ile 2 yılın en düşük seviyesini korumuştu. Ticaret savaşının son bulmaması halinde Japonya ekonomisinin bundan oldukça etkileneceğini düşünen ekonomistler bu endişelerle bu yıl %0.7’lik daha yavaş bir büyüme öngörmüşlerdi.