
Japon Kabine Ofisi, son aylık raporunda koronavirüs pandemisinin ortasında ticari faaliyetler yavaş yavaş sürmeye devam ederken ekonominin toparlanma belirtileri gösterdiğini söyledi. Bu da Kabine Ofisi’nin olumlu yönde değerlendirme yaptığı ardışık dördüncü ayı temsil etti.
“Japon ekonomisi, koronavirüs nedeniyle hala ciddi bir durumda ancak toparlanma hareketleri gösteriyor” diyen Kabine Ofisi, böylelikle Temmuz raporundaki aynı ifadeleri kullanmış oldu.
Değerlendirmenin 11 ana bileşeninden, hükümet yalnızca Eylül ayında aşağı yönlü revize edilen özel tüketim değerlendirmesini yukarı yönlü revize etti.
Rapor, Eylül ayında olduğu gibi kişisel harcamaların toparlandığını söylerken önceki raporda yer alan “bazı sektörlerde zayıflık görülebilir” ifadelerini kaldırdı.
İthalata ilişkin değerlendirmesini yedi aydır ilk kez düşürürken tüketim konusundaki değerlendirmesini yükselten hükümet, ekonominin toparlanma belirtileri gösterdiğini fakat koronavirüs nedeniyle durumun ciddiyetini koruduğunu ekledi.
Japonya hükümeti, yedi aydır ilk kez özel tüketime ilişkin görüşünü yükseltirken bunun nedeni ev elektroniğine yönelik daha güçlü iç talep ve başta kuzey Japonya’daki Hokkaido’da olmak üzere ülke genelindeki daha yüksek otel doluluk oranları oldu.
Bir hükümet yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada kişisel hizmetlere yapılan harcamaların Ağustos ortasında biraz yavaş olduğunu ancak Eylül ve Ekim başında bir ölçüde toparlandığı söyledi. Özellikle yemek ve seyahat hizmetleri sektörlerinde yıllık bazda düşüşlerin azaldığını belirtti.
Açıklanan öncü PMI verileri ise ticari faaliyetlerin Ekim ayında daha da küçülmesiyle Japonya’nın özel sektörünün dördüncü çeyreğe zayıf bir şekilde başladığını gösterdi. Ancak anket, işgücü piyasasının istikrar kazanması ve iki yıldan fazla bir süredir en güçlü iş duyarlılığı ile bazı parlak noktalara da işaret etti.
The Jibun Bank Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ocak ayından bu yana en hafif daralmasını gerçekleştirerek 48 seviyesinde gerçekleşti fakat hizmet sektörü PMI Eylül ayındaki 46,9’dan 46,6’ya geriledi.
Kompozit 46,7’ye çıkarken Markit, “Ocak ayından bu yana imalat sektörünün sağlığındaki en yavaş kötüleşme” olduğunu kaydetti. IHS Markit Baş Ekonomisti Bernade Aw şunları söyledi:
“İyileşme yavaş ilerliyor ve önümüzdeki aylarda COVID-19 vakalarının küresel olarak yeniden canlanması, özellikle dışa yönelik sektörlerde Japonya’nın ekonomik faaliyeti üzerinde yük oluşturabilir.”