
2019 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda %1.8 büyüme kaydederek beklentileri fazlasıyla karşılayan Japonya ekonomisinin gösterdiği bu büyümede tüketicilerin yaptığı güçlü harcamalar ve ihracattaki düşüşün iş yatırımı tarafından tolere edilmesi etkili olmuştu.
Son 2 yılın en yüksek ekonomik büyümesine ulaşılan Japonya’da bugün çekirdek enflasyon verileri ilan edildi. Söz konusu verilere göre enflasyon Temmuz ayında %0.6 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle 2 yılın düşüğü olan seviyesini devam ettirdi.
Dünyanın dev ekonomilerinden Japonya’da tüketici fiyatlarındaki artış Temmuz ayında da tüm hızıyla kendini gösterdi.Bu gelişmeyle birlikte Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) önümüzdeki ay daha çok teşvik açıklayabileceğine dair spekülasyonlar artmış oldu. BOJ, kısa zaman önce faiz indirimine gitmemiş ve büyüme ile enflasyon tahminlerini düşürmüştü. Para politikasında değişikliğe gitmeyen banka faizini -%0.1’de tutmuştu.
BOJ enflasyon seviyesinde %2’nin henüz görülmediğini, bununla birlikte çekirdek enflasyonun 2022 yılının Mart ayında sona erecek mali yıl için %1.6 seviyesini öngörmüştü. Banka ayrıca içinde bulunulan mali yıl için enflasyon tahminini de %1’e çekmişti.
Japonya İçişleri Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ülkede taze gıda fiyatları haricindeki yıllık bazda çekirdek enflasyon Temmuz’daki %0.6 seviyesiyle ekonomist beklentilerini karşıladı.Ayrıca ülkedeki yakıt maliyetlerinin sert düşüşü aşağı yönlü etkiyi beraberinde getirdi ve bunun da telefon fiyatları tarafından dengelendiği öğrenildi. Japonya’da enflasyonun düşük seviyelerde bulunuyor olması BOJ’un hedeflediği %2 seviyesine ulaşmayı güçleştiriyor.
BOJ’un karar metninde %2’lik enflasyon hedefine ulaşılana kadar Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasının sürdürüleceği ifadesi yer almıştı. Diğer taraftan petrol fiyatları ile devletin okul öncesi eğitimi ücretsiz olarak belirlemesi gibi önlemler, fiyat artışlarının gelecek dönemlerde daha da yavaşlatacağını düşündürüyor.
Ayrıca ülkede açıklanan enflasyon verileri beklentilerle uyumlu gerçekleşirken Asya piyasaları bu durumdan etkilendi. Piyasaların kapanışına doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,37 değer kazanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksinde %0,38 değer artışı gözlemlendi.