
Açıklanan verilere göre Japonya’nın hanehalkı harcamaları Eylül ayında bir önceki yıla göre düşerken reel ücretler de ardışık yedinci gerilemesini kaydetti. Söz konusu düşüşler, yavaşlayan iç talebin dünyanın üçüncü en büyük ekonomisindeki herhangi bir toparlanma üzerinde baskı oluşturacağına işaret etti.
Veriler, aynı zamanda yetkililerin koronavirüs pandemisinin yayılmasını önleme ve ekonomik aktiviteyi canlandırma ihtiyacını dengelemede karşılaştıkları zorluğun üzerini çizdi.
Japonya İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada hanehalkı harcamalarının Eylül ayında bir yıl öncesine göre yüzde 10,2 düştüğü bildirildi. Beklenti yüzde 10,7 yönündeydi.
Eylül’deki yüzde 10,2’lik düşüş kayıtlardaki dördüncü en büyük düşüş olurken, yüzde 10,7’lik bir düşüş için ortalama piyasa tahminiyle hemen eşleşti.
Hanehalkı harcamaları Ağustos ayında ise yüzde 6,9 düşüş yaşamıştı. En sert düşüşler, kültür-rekreasyon, giyim ve ayakkabıda, ulaşım ve iletişimde, tıbbi bakımda, konutta ve yiyecekte görülürken yakıt, ışık ve su harcamaları yüzde 4,0 arttı. Ancak harcamalar bir önceki aya göre yüzde 3,8 artış kaydetti ki bu da hanehalklarının pandemi döneminde yavaş yavaş hayata alıştıklarını öne sürdü.
Rakam yüzde 2,2’lik aylık bazda artış beklentisini de aştı. Dai-ichi life Research Institute Baş Ekonomisti Yoshiki Shinke; “İnsanlar Covid-19 ile başa çıkmaya alıştıkça Eylül ayında hizmetlere yapılan harcamalar toparlandı, enfeksiyonlarda olası bir yeniden canlanma risk olsa da tüketici harcamalarının kademeli olarak artmasını bekliyoruz” dedi.
Bununla birlikte hanehalkının satın alma gücünün önemli bir barometresi olan reel ücretler, Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,1 azaldı. Pandeminin etkileri nedeniyle son 7 aydır düşen reel ücretler Eylül’de geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,1 azaldı. Ağustos’ta yıllık bazda düşüş yüzde 1,4 olmuştu.
Ülkede nominal toplam nakit kazançlar son 6 aydır düşerken Eylül’de bir önceki yıla göre yüzde 0,9 düşüşle 269,503 Japon yeni seviyesine geriledi. Koronavirüs krizi, şirketlerin fazla mesai saatlerini azaltmasına yol açarken kurumsal faaliyette önemli bir güç göstergesi olan fazla mesai ücreti, Eylül ayına kadar olan yılda %12,0 düşüşle 13. ardışık ayında düştü.