
Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bugün (6 Eylül’de) kapılarını açtı. 15 Eylül’e kadar sürecek olan fuarda Ticaret Bakanlığı 40 ülkeden 160 kişilik bir heyeti misafir edecek. Çin’in partner ülke olarak katılacağı fuarın bu yıl 88.si düzenleniyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara paralel olarak Çin’in ticaret konusundaki önemli değindi. Bu ülkenin Almanya ve Rusya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini belirterek, iki ülke arasındaki sinerjinin daha fazla geç kalmadan yakalanması gerektiğini söyledi.
Bakan Pekcan 5 bin yıllık bir geçmişi olan Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin ekonomik işbirliğine taşınması gerektiğini belirtti.İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen fuar 6-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Fuara Çin partner ülke olarak katılım sağlayacak. Fuarın ilk gününde İzmir İş Günleri kapsamında, bir otelde Türkiye- Çin Halk Cumhuriyeti İş Formu düzenlendi.
Organizasyondan sonra konuşan Bakan Pekcan oldukça başarılı bir toplantı yaptıklarını ve önemli adımların atılmasına yönelik kararlar alındığını belirtti. Her iki ülkenin de var olan potansiyelin gerisinde kaldığını fakat yapılacak olan işbirliği sayesinde Avrupa’ya, Balkanlara ve Orta Doğu ekonomisine yeni bir nefes getirileceğini sözlerine ekledi.
Daha fazla geç kalmadan Türk ve Çin iş dünyasının aradaki sinerjiyi yakalaması gerektiğini, bugün başlayan fuarın da bunun için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. İki ülkenin gerek ticari gerek kültürel açıdan 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, karşılıklı olarak yapılacak anlaşmalar sayesinde bu ilişkiyi ekonomik açıdan da değerli bir hale getirmemiz gerektiğini aktardı.
Ruhsar Pekcan: Çin, Almanya ve Rusya’dan sonra en büyük ticari ortağımız.88. si düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’na Çin 61 firma ve 150 kişilik bir heyetle katılım sağladı. Bu firmalar karşılıklı yatırımlarını artırmak amacıyla çeşitli görüşmeler düzenledi. Çin ile ticaret hacmimiz 2018 yılı itibari ile 23,6 milyar dolar civarında. Bu rakam 2001 yılında 1,1 milyar dolardı.
Çin’in, Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından biri olduğunu söyleyen Bakan Pekcan Çinli firmaların ülkemizdeki yatırım tutarının 1 milyar 560 milyon dolar olduğunu açıkladı. Son verilere göre Çin’e 3 milyar dolar ihracat yaptığımızı fakat ithalatın 20 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, ticaret açığındaki yüksekliğe dikkat çekti.
Şu anda ticaret hacminin dengeli bir şekilde sürdürülmesine yönelik politikalar üzerinde durulduğunu ve ihracatın artırılmasının hedeflendiğini anlattı. “Çin satın almak için uzak değilse satmak için hiç uzak değil” söylemini bir kez daha yineleyen Pekcan bu noktada Türk firmalarına seslenerek yatırım yapmakta çok geç kaldıklarını aktardı.
Çin Ticaret Bakanı Li Chenggang da Türkiye’nin kendileri için üçüncü büyük ticari ortak olduğunu söyledi.Çin, Türk kirazı için çok önemli bir pazar konumunda. Temmuz ayında ülkemizden 3,3 milyon dolarlık kiraz Çin’e ihraç edildi. Soğuk hava depolarında 16 gün bekleme şartının kaldırılması ile de ihracat artış gösterdi.
Çin Ticaret Bakanı bugünden itibaren Türkiye’nin kendileri için üçüncü büyük ticari ortak olduğunu belirterek kirazdan sonra Antep fıstığı ve süt ürünlerinin de alınacağını açıkladı.
Çinli firmaların Türkiye’deki altyapı tesisleri alanında yaptığı yatırımların 15 milyar dolara ulaştığını, turizm sektöründe de çok ciddi potansiyel olduğunu ifade etti. 2018 yılının Çin’de Türkiye yılı ilan edildiğini hatırlatan Bakan Chenggang 400 bin Çinlinin Türkiye’ye geldiğini söyledi.