
IHS Markit ve İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 50,5’e geriledi.
Ankette önemli üç noktaya vurgu yapıldı. Birincisi girdi ve ürün fiyatlarının yüksek fakat azalan bir artış göstermesi, ikincisi yeni siparişlerin ve üretimin yavaşlaması ve üçüncüsü istihdamın artmaya devam etmesi oldu.

Türk imalatçıları geçen aylarda olduğu gibi yine genel olarak Türk lirasındaki değer kaybından kaynaklanan güçlü enflasyonist baskılara vurgu yaptı. Enflasyon oranı Aralık’ta kaydedilen rekor seviyeye göre azalsa da girdi maliyetleri keskin bir şekilde artmaya devam etti.
Benzer şekilde satış fiyatları enflasyonu da bir önceki aya göre ılımlı seyretmekle birlikte tarihsel ortalamasının çok üzerinde gerçekleşti.
Devam eden fiyat baskıları, firmaların yeni sipariş almakta güçlük çekmesine neden oldu. Böylece Ocak ayında toplam yeni siparişler üst üste dördüncü ay yavaşlama kaydetti. Bu arada yeni ihracat siparişleri de yedi aylık büyüme sürecinin ardından hız kesti.
Türkiye İmalat PMI Aralık’ta Büyüme Bölgesinde Kalmıştı
İmalat PMI 2021’in Aralık ayında 52,1 seviyesinde gerçekleşmiş ve sanayi sektörü ardışık yedinci ayında genişleme kaydetmişti. Ancak okuma, yoğun fiyat artışları arasında talep ve üretimin yavaşlamasıyla enflasyonist baskıların olumsuz etkisini yansıtmıştı.
Girdi maliyetleri, liranın değer kaybetmesi nedeniyle anketin başladığı 2005 yılı ortasından bu yana rekor seviyede artarken satış fiyatları da tarihi seviyelerde artmıştı.