
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin 2019 Ağustos ayı dönemi verileri açıklandı. Bilindiği gibi bu veri Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarındaki faaliyet şartlarını ölçen en önemli göstergelerden biri konumunda bulunuyor.
Açıklanan rakamlar Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Ağustos’ta 51,1 olduğunu gösteriyor. Endekste 50’yi aşan değerler ihracat faaliyetlerinde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındakiler ise bozulma olduğunu gösteriyor.
Mevsimsellikten arındırılmış verilere bakıldığında Temmuz ayında 51,3 seviyesinde kaydedilen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ağustos’ta 51,1 olduğu görüldü.Kaydedilen bu rakam ihracat pazarlarındaki talebin iyileşmekte olduğunu gösterdi fakat buna rağmen 2013 yılının Mayıs ayından bu yana görülen en düşük oranda güçlenmeye işaret etti.
Diğer taraftan Türk üreticilerin ihracat faaliyetlerindeki iyileşme, ABD’de yavaşlayan ekonomik büyüme ve bazı Avrupa ekonomilerinde gözlemlenen düşük büyümeden destek buldu. Ağustos’ta yavaşlayarak devam eden iyileşmenin, küresel ekonomideki gelişmelerle birlikte ard arda 6 boyunca hızını kestiği görüldü.
İmalat sektöründe dünya genelinde göze çarpan zayıflama, durumun kötüye gittiğini gösteren sinyallerin artmasıyla devam ediyor.Almanya, Türk üreticilerin ihracattaki en büyük hedef pazarı ve Euro Bölgesi’nin dev ekonomisi olarak, büyümenin hız kazandığına yönelik sinyaller verdi. Fakat ülkedeki ekonomik iyileşme büyük ölçüde hizmet sektöründen destek bulurken, imalat sanayi üretimi verileri azalış kaydetti.
Bunun yanı sıra Euro Bölgesi ekonomilerinden Fransa, ispanya, Hollanda, Yunanistan ve İrlanda da ekonomik büyümelerinde iyileşme olduğuna dair sinyaller verdi. Diğer taraftan İtalya ise Türk imalat sektörü ihracatçılarının önemli hedef pazarlarından beşincisi olarak, üretimde genel anlamda cansız bir seyre işaret etti.
Türk imalat sektörü ihracatında önemli bir paya sahip olan İtalya’da da üretimin durgun bir seyir izlediğini söylemek mümkün. İngiltere’de de ekonomik faaliyetler son 3 aydır ikinci kez gerileme kaydetti ve zayıflığa ilişkin veriler kendini gösterdi. Fakat Birleşik Krallık’taki söz konusu bu gerileme oldukça hafif seviyedeydi. Ayrıca üretim Avusturya, Çekya ve Polonya’da da düştü.
ABD, Türk imalat sektör ihracatında %5’lik bir paya sahip ve dünyanın en büyük ekonomisi konumunda. Burada da büyümenin yavaşladığına yönelik sinyaller arttı.ABD üretim verilerinde gözlemlenen ılımlı artış son 3,5 yılın en düşük seviyesinde kaydedildi. Kanada’da da üretimin daralmayı sürdürdüğü ortaya çıktı.
Orta Doğu ekonomileri incelendiğinde ise ekonomik faaliyetlerin bu bölgelerde artmaya devam ettiği gözlemlendi. Başta Suudi Arabistan hızlı bir büyüme kaydederken, buna karşın Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyümenin yavaşladığı göze çarptı. Mısır da yeniden daralma bölgesine geçen ülkeler arasına adını yazdırdı.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ni kapsayan BRIC ülkelerinde ekonomik faaliyetlerde artış kaydedildi. Özellikle Brezilya, Rusya ve Çin’de hızlanan büyüme göze çarptı. Hong Kong’da ise özel sektörlerdeki ekonomik faaliyet ciddi bir gerileme yaşadı.
Konuyla ilgili açıklama yapan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, imalatta dünya genelindeki kötü durumun Türk ihracatçılarını Ağustos ayında zora soktuğunu söyledi. Hizmet sektörlerindeki güçlü performansa rağmen genel talep koşullarındaki zayıflığa dikkat çeken Harker, ABD’de ekonomik büyümenin son 3,5 yılın en düşük seviyesinde bulunmasına vurgu yaptı.
Bunun yanında bazı ekonomilerde güçlülük kazanan büyümenin ve İngiltere ekonomisinin daralma bölgesine geçmesinin Avrupa pazarlarında karışık bir görünüm yarattığını sözlerine ekledi.