
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, CNN’den Christiane Amanpour ile yaptığı özel bir röportajda küresel durgunluğun daha kötü ve ekonomik toparlanmanın daha önce beklenenden daha yavaş olacağı konusunda uyardı.
Daha önce de benzer açıklamalarda bulunan Georgieva; Değerlendirmemizin başlığı, durgunluğun 2020 Nisan ayında tahmin ettiğimizden daha derin olmasıdır. İyileşme, 2021’de Nisan tahminimizden daha yavaş olacak. Ancak hükümetlerin gerçekleştirdiği eylemler dünya ekonomisine zemin hazırladı ve büyük iflas veya işsizlik dalgalarını önlüyor” dedi.
İlk tahminlerin pandeminin azalacağı umutlarına dayandığını ancak ekonomilerin, dünya genelinde büyüyen koronavirüs vakalarına uyum sağlaması gerektiğini dile getirdi.Recession will be deeper in 2020 & the recovery slower in 2021 than projected in April—but countries’ fiscal & monetary actions have placed a floor under the global economy & are helping prevent a wave of bankruptcies & unemployment. Interview w/@CAmanpour pic.twitter.com/Dlh0dG0GN3
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) June 23, 2020
“Şimdi öngördüğümüz iyileşme, salgınla bir arada yaşayacak” diyen IMF Başkanı, ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılmasına izin veren mikro önlemler olduklarını söyleyerek sosyal mesafeyi ve maskeyi takmayı övdü fakat en iyi uygulamanın bir aşı bulunana kadar esnek kalınması gerektiği konusunda da uyardı.
Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerin daha da kötüleştiğini gördüklerini söyleyen IMF Şefi, “destekleyici önlemlere daha uzun süre odaklanmalıyız” dedi.
Yüksek derecede belirsizlik bizimle aldığı sürece, ekonomi için ek destek ihtiyacının devam edeceğini belirterek borçlara da dikkat çekti.
“Şimdi akıllı politikalar koymalıyız, yani enjekte edeceğimiz bu mali teşviki, doğru şeyi yapmak için onu en iyi nasıl yerleştireceğimizi düşünmeliyiz ve doğru olan şey, daha yeşil, düşük karbonlu, iklim şoklarına dirençli olan geleceğin ekonomisine yatırım yaptığımızdan emin olmaktır.”
Kendisi daha önce de iki krizle aynı anda savaşabiliriz diyerek iklim olgusuna dikkat çekmişti.
Bununla birlikte bu krizin büyük kazananı olan dijital ekonominin bazıları için iyiyken diğerleri için iyi olmayabileceğinden endişelendiğini vurguladı. Çünkü herkes için erişim eksikliğinin, toplumdaki eşitsizlikleri artırdığını ve daha önceki pandemilerden bunların özellikle düşük eğitimli insanlar için eşitsizliği artırdığını bildiklerini söyledi.