
IMF, pandemiyle mücadele eden Mısır’la 5,2 milyar dolarlık anlaşmaya vardığını duyurdu. IMF’nin yeni anlaşması daha önceki 2 milyar 772 milyon dolarlık kredinin üzerine geldi.
12 aylık 5,2 milyar dolarlık stand-by anlaşmasına yönelik duyuruda bunun COVID-19 salgınının ekonomik etkisini hafifletmeyi, makroekonomik istikrarın korunmasına yardımcı olmayı, sosyal güvenlik ağını güçlendirmeyi ve özel sektör öncülüğünde büyüme ile istihdam yaratmaya yönelik reformları desteklemeyi amaçladığı belirtildi.
Mısır’ın uluslararası ortaklarından sağlanan finansmanın, kilit reform hedeflerini desteklemek ve reform başarısını sağlamak için kritik öneme sahip olacağı da aktarıldı.IMF reaches agreement w/ #Egypt on US$5.2 billion Stand-By Arrangement, which aims to maintain macroeconomic stability amid #COVID19, provide resources for stronger social safety net, and support reforms to spur growth & job creation. https://t.co/whF5Wpqq22 pic.twitter.com/7qgRq6Hj9J
— IMF (@IMFNews) June 5, 2020
Mısır makamlarının talebine yanıt olarak Uma Ramakrishnan liderliğindeki bir IMF misyonunun Mısırlı yetkililerle 19 Mayıs-5 Haziran arasında sanal toplantılar yaptıkları belirtildi. Sanal görüşmeler sonucunda Uma Ramakrishnan şu ifadeleri kullandı:
“Mısır yetkilileri ve IMF ekibinin, 12 aylık Stand-By Düzenlemesi (SBA) tarafından desteklenebilecek ekonomi politikaları konusunda personel düzeyinde anlaşmaya vardıklarını bildirmekten memnuniyet duyuyorum.” Bununla birlikte anlaşmanın önümüzdeki haftalarda Mısır’ın talebini değerlendirmesi beklenen IMF Yönetim Kurulu’nun onayına tabi olduğu da belirtildi.
Diğer taraftan Dünya Ekonomik Forumu’nun sayfasında küresel salgın sırasında Mısır ekonomisinin gelişmeyi nasıl sürdürebileceği sorgulandı.Across emerging markets, #Egypt is one of the most powerful transformation stories. But at a time of a global pandemic, how does Egypt continue its journey? I’ve shared my thoughts on Egypt’s economic opportunity in this post for @WEF https://t.co/9djT6poy8s
— Ahmed Galal Ismail (@Ahmed_G_Ismail) June 5, 2020
Majid Al Futtaim CEO’su Ahmed Galal Ismail, gelişen pazarlarda Mısır’ın en güçlü dönüşüm hikayelerinden birine sahip olduğunu belirtirken pandemi döneminde ülkenin yolculuğuna nasıl devam edeceği konusunda düşüncelerini paylaştı. Geçen yıl Mısır GSYİH’sinin yüzde 5,6 arttığını fakat diğer ekonomiler gibi onun da Covid-19’dan etkilendiğini vurguladı.
Mısır hükümetinin uluslararsı çok taraflı kurumlarla müzakere ettiğini ve IMF’den acil durum kredisi aldığını hatırlatan Ismail, ülkenin büyüme yörüngesini geri kazanmak için neler yapabileceğini anlattı.

Mısır’ın büyük avantajlar sağlayabileceğine ve gelişmiş büyüme için zemin hazırlayabileceğine inandığı üç önemli alan olduğunu söyledi. Mısır’ın kamu altyapısından gelir sağlamanın, COVID-19’dan kurtarma sırasında hükümet için temel bir gündem maddesi olması gerektiğini belirterek tedarik zincirlerinin öneminden bahsetti.
“Mısır’ın odaklanabileceği ikinci kritik alan, tedarik zincirini yeniden dengelemek ve uzun süredir devam eden rekabet avantajlarını güçlendirmektir.” diyen CEO, Mohamed A El-Erian’ın Covid-119 salgınının küresel tedarik zincirlerinin zayıf yönlerini ortaya çıkardığı, küreselleşmeyi tersine çevirebileceği ve daha yerel sistemlerin kurulmasını sağlayabileceği yönündeki yorumlarına atıfta bulundu. Son olarak da Mısır’ın yetenek için dış kaynak kullanımından faydalanabileceğini savundu.